Sobota, 20. dubna 2024

Ouzký zvolen do čela výboru pro životní prostředí EP

Ouzký zvolen do čela výboru pro životní prostředí EP
Brusel - Český europoslanec Miroslav Ouzký (ODS) byl v Bruselu zvolen předsedou výboru pro životní prostředí Evropského parlamentu. Stal se prvním Čechem v čele výboru EP, ale volbě předcházely pochyby některých poslanců o jeho kvalifikaci pro novou funkci.

V dnešních a středečních volbách do výborů EP byli zvoleni na místopředsednická místa další čtyři čeští europoslanci. Všichni budou ve funkcích do konce funkčního období tohoto EP, tedy do poloviny roku 2009.

Ouzký v rámci dohod uvnitř konzervativní frakce Evropská lidová strany a Evropští demokraté (EPP-ED) nahradil v předsednické funkci oblíbeného německého křesťanského demokrata Karla-Heinze Florenze. Rozhodování ve výboru pak nebylo obvyklou rychlou formalitou, i když byl Ouzký nakonec zvolen aklamací.

Britský liberál Chris Davies například poukázal na to, že podle Ouzkého životopisu je jeho jedinou kvalifikací pro ekologická témata fakt, že byl dosud členem výboru pro životní prostředí. Stejně tak se zmínil o údajném Ouzkého novinovém rozhovoru, v němž prý popíral globální oteplování.

Český poslanec, který je profesí lékař, ve svém vystoupení prohlásil, že hodlá být v čele výboru více manažerem, než politikem. V rozhovoru s ČTK pak odmítl námitky vůči své odbornosti a připomněl, že výbor má na starosti i veřejné zdraví a bezpečnost potravin.

"Nedokážu si představit odborné zázemí, které by pokrylo celou tuto oblast," řekl, "tento výbor je natolik významný, že kolem něho bylo trochu více šumů," dodal.

Ve výboru se hodlá zaměřit na problém odpadů a před volbou zdůraznil, že nechce, aby se ČR stala popelnicí Evropy. Pokud jde o globální oteplování, míní, že emise skleníkových plynů jsou problém, ale nedokáže odhadnout, jak velký vliv na globální oteplování oteplování. Je to ale problém, s nímž je podle něj na každý pád třeba bojovat.

Kluby EP mají podle d'Hondtova systému rozděleny předsednické a místopředsednické funkce. Hlavní boje se proto již předem odehrávaly uvnitř politických klubů a nynější hlasování je jen potvrzují. Ouzký byl dosud místopředsedou celého parlamentu, ale o křeslo přišel začátkem ledna v rámci změn, které provázely zvolení německého konzervativce Hanse-Gerta Pötteringa předsedou EP.

Prvním místopředsedou zahraničního výboru byl ve středu potvrzen český sociální demokrat Libor Rouček. Třetím místopředsedou rozpočtového výboru zůstal Petr Duchoň (ODS), první místopředsedkyní výboru pro vnitřní trh Zuzana Roithová (KDU-ČSL) a místopředsedou výboru pro průmysl, výzkum a energetiku Miloslav Ransdorf (KSČM).

http://www.ceskenoviny.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů