Sobota, 20. dubna 2024

Příroda postavená na hlavu! V Londýně vyvádějí ptáci mláďata

Příroda postavená na hlavu! V Londýně vyvádějí ptáci mláďata

Julie Luckettová z londýnské čtvrti Roehampton má dodnes na dveřích svého domu pověšen vánoční věnec. Sousedé ji považují za podivína, ale za vše může příroda postavená na hlavu. Letošní teplá zima přiměla červenky hnízdit již v lednu. Na vánoční výzdobě si postavily hnízdo, ve kterém se 23. ledna vylíhla čtyři písklata. Ornitologové nic podobného dosud nezaznamenali.

„Je to prostě neuvěřitelné. Skutečně nám to vyrazilo dech. Myslíme, že mírná zima je podpořila v hnízdění. V jejich mozku proběhlo jasně: Je teplo a je dostatek potravy, můžeme hnízdit. Protože je to na vchodových dveřích, užívají si tam docela teplého závětří, to je také důvod, proč to hnízdo neprochladlo,“ míní Farrah Stevensová, z Královské společnosti na ochranu ptáků.

Červenky se v Londýně začínají běžně párovat v půlce února. Tehdy samečkové zpívají po ránu a na večer o sto šest. Hnízdit ale tady začínají až v březnu či dubnu.

„Jsem si jistá, že si sousedé myslí, že jsem blázen, protože stojím u dveří a mluvím k vánočnímu věnci. Už mají ptáčata otevřená očka a mávají křidélky. Byla bych ráda, kdyby se k nám ti ptáci vrátili. Jsem jako adoptivní rodič,“ uvedla pro BBC majitelka bytu.

Podle zákonů na ochranu přírody platných v Británii nesmějí majitelé domu s věncem hnout do doby, než ptáci mláďata vyvedou.

V lednu hnízdí v evropských jehličnatých lesích běžně jen křivky. Jsou to ptáci přizpůsobení vyvádět mláďata i za krutých lednových a únorových mrazů. Živí se smrkovými, jedlovými a borovými semeny, kterých je právě v zimních měsících nejvíce.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů