Středa, 24. dubna 2024

Přírodovědci objevili vzácné vrápence

Přírodovědci objevili vzácné vrápence

Olomoucko - Unikátní objev se nyní podařil přírodovědcům z Olomoucka. Při pravidelném sčítání netopýrů objevili ojedinělého vrápence velkého, který nebyl v České republice pozorován téměř tři desítky let.

Sčítáním netopýrů se odborníci v České republice zabývají už od padesátých let minulého století. äU některých druhů sledujeme populační trendy. V zimovištích je netopýry možné pohodlně spočítat, v létě jsou zvířata mnohem hůř dostupná. V tuzemsku odborníci sledují přes 900 lokalit, v Olomouckém kraji jsou evidovaných zimovišť desítky,ô sdělil Jiří Šafář z olomouckého pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny.

Největším zimovištěm v celé republice jsou podle něj Javoříčské jeskyně, kde nyní odborníci napočítali 3375 zvířat. äJe jich víc než loni. Jenom vrápenců je v této lokalitě přes tři tisíce kusů. Letos poprvé jsme tam spatřili ojedinělého vrápence velkého, který tam v posledních desetiletích nebyl. V tuzemsku byl naposledy pozorován před sedmadvaceti lety. Pravděpodobně se jedná o zatoulaného jedince, který u nás ale nenašel samičku,ô uvedl Šafář.

Do zimování netopýrů se letos promítly nezvykle vysoké teploty v první polovině ledna. äZvířata jsme nacházeli na jiných místech, než bývají v době, kdy mrzne. Chladnomilnější druhy, jako je netopýr černý nebo ušatý zřejmě zalezly jen pod kůru stromů a do skalních dutin. U některých druhů jsme dokonce pozorovali páření uprostřed zimy,ô poznamenal Šafář.

Jedním z netradičních netopýřích zimovišť je hrad ve Šternberku. Netopýři hvízdaví a rziví se tam skrývají za dřevěným obložením oken. Odborníci jich tam každoročně napočítají několik stovek.

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů