Pátek, 29. března 2024

Pražské služby budou zpracovávat zbytky jídel a prošlé potraviny

Pražské služby budou zpracovávat zbytky jídel a prošlé potraviny
Pražské služby budou zpracovávat zbytky jídel a prošlé potraviny
Společnost Pražské služby postaví nové zařízení na zpracování zbytků jídel, prošlých potravin a městské zeleně. V bioreaktoru bude vznikat plyn a jako vedlejší produkt teplo a hnojivo pro zemědělskou výboru. Bioplyn bude sloužit pro výrobu elektřiny, informovala firma na svých internetových stránkách.
Zařízení bude mít cílovou kapacitu zpracování až 16 000 tun biologicky rozložitelného komunálního odpadu za rok. Bude postaveno ve dvou etapách. Podle Pražského deníku přijde bioreaktor na 65 milionů korun a bude v areálu firmy ve Vysočanech. Výstavba začne podle deníku letos. V současnosti končí odpad z gastronomie ve spalovně. V bioreaktoru bude vznikat z jedné tuny těchto odpadků až 200 metrů krychlových plynu. Nové zařízení by mělo vyrobit ročně více než 2,9 gigawatthodiny elektřiny do distribuční sítě, což pokryje spotřebu zhruba 800 domácností, uvedla firma na internetových stránkách. Vznikne dále 4,2 GWh tepla, které bude firma využívat pro vlastní technologickou potřebu a v pražské teplovodní síti.
Do zařízení budou dodávány zbytky jídla, potravin s prošlou životností a zbytky z výroby polotovarů v nádobách a speciálních kontejnerech. Nádoby a kontejnery se po vyprázdnění umyjí a dezinfikují.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů