Pátek, 29. března 2024

Aktuální stav projednávání NAP II

Rádi bychom Vás ve stručnosti informovali o nejnovějším vývoji v oblasti schvalování Národního alokačního plánu pro druhé obchodovací období Evropskou komisí.
Aktuální stav projednávání NAP II

Jak bylo předem avizováno, dne 23. ledna 2007 proběhla v Bruselu před zástupci jednotlivých členských států a zástupci Evropské komise v rámci takzvané "Working group 3" při Climate Change Commitee presentace NAP II.

Presentace byla přednesena na úrovni náměstků MŽP a MPO a jako národní experti se této presentace rovněž zúčastnili pro zodpovězení dotazů kromě Jaroslava Suchého a Ladislava Pazdery z MPO další zástupci MŽP, MPO a rovněž pro vysvětlení projekcí skleníkových plynů Dr. Pretel z ČHMÚ.

Presentace byla jedním z dalších kroků k obhájení co možná nejpřijatelnější hodnoty alokace na úrovni České republiky.

Následně byly (tak jak tomu bylo i v případě všech ostatních členských zemí) komisí zaslány dotazy k vysvětlení problematických částí NAPu.

Komise zaslala celkem 39 dotazů (včetně mnoha poddotazů), které se nám podařilo v požadovaném termínu řádně zodpovědět v 53 stránkovém dokumentu.

Nyní nám nezbývá nic jiného než čekat na rozhodnutí komise o konečné výši alokace (pokud nebudeme požádání o další dovysvětlení některých pasáží NAPu), které by mělo padnout nejpozději v průběhu března tohoto roku.

Další kroky budou poté zváženy v reakci na rozhodnutí o množství povolenek pro Českou republiku.

Věřte nám, že jsme se snažili udělat vše pro to, abychom obhájili co možná nejpřijatelnější výsledek a děkujeme Vám tímto ještě jednou za veškeré podklady, které jste nám pro účely presentace a obhajoby poskytli!

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů