Čtvrtek, 28. března 2024

Optimální vytápění budov s nízkou spotřebou

Stále více stavebníků si uvědomuje, že stavět dům s vysokou spotřebou energií není prozíravé. Musí je zajímat i energetická náročnost a vynaložené náklady.
Optimální vytápění budov s nízkou spotřebou
Je zřejmé, že byt v bytovém domě má vždy nižší spotřebu než stejně velký byt v rodinném domku. Byt totiž ztrácí teplo jen jednou až třemi venkovními stěnami, zatímco rodinný dům i podlahou a střechou. Energetické nároky samostatně stojících rodinných domků jsou proto výrazně vyšší.

ENERGETICKÁ NÁROČNOST POD DROBNOHLEDEM

Stavby tzv. pasivních budov s roční spotřebou tepla na vytápění menší než 15 kWh/m2 se pomalu stávají standardem. Zkušenosti ukazují, že vícenáklady na takovou budovu nemusí být vyšší než 10 %. Při dobrém architektonickém a konstrukčním řešení mohou být dokonce obdobné jako u "konvenčních" domů. U nás se zatím častěji setkáme s domy v kategorii nízkoenergetických, kde je spotřeba menší než 50 kWh/m2.rok. To je stále ještě velmi slušné v porovnání s domy, které jsou stavěny jen podle požadavků normy.

Díky nové legislativě budou domy mít v budoucnu "průkaz energetické náročnosti". Ten podobně jako energetický štítek na ledničce v prodejně řekne kupujícímu, kolik dům protopí. Zejména u developersky stavěných budov je to důležité, protože stavitele samozřejmě nezajímají budoucí náklady nových vlastníků a logicky se snaží postavit dům co nejlevněji.

NÁKLADY MOHOU BÝT ROZDÍLNÉ

Stavebník obvykle nesleduje, aby jeho dům splňoval nějaké číselné kritérium podle složitého výpočtu, ale aby za energie v domě neplatil příliš mnoho.

Jednoduchý předpoklad nízká spotřeba = nízké náklady kupodivu neplatí vždy a všude. Ceny paliv jsou různé, takže nový, energeticky úsporný dům vytápěný kapalným propanem může mít dražší provoz než sousední, starý a nezateplený dům, kde se topí laciným hnědým uhlím.

V domě je však nutné nejen teplo na vytápění a pro ohřev vody, ale i elektřina. Přitom spotřeba elektřiny v domácnostech stále roste - spotřebiče jsou sice úspornější, ale je jich stále více. Volba zdroje tepla má vliv i na cenu elektřiny. Ten, kdo elektřinou topí (event. ohřívá vodu), ji má levnější. Podle druhu topení má k dispozici několik hodin denně levnou elektřinu v nízkém tarifu. "Noční proud" je u sazeb pro tepelná čerpadla 22 hodin denně, u přímotopných sazeb 20 hodin denně (u akumulačních a kombinovaných sazeb je to jen 8 nebo 16 hodin). To znamená, že kromě topení i veškeré ostatní spotřebiče v domě používají většinu času levnou elektřinu. Ceny jsou okolo 1,60 Kč/kWh. Naproti tomu sazby pro domácnosti bez elektrického vytápění stojí kilowatthodina okolo 3,50 Kč/kWh (podle dodavatele).

ZDROJE TEPLA

Domy s nízkou spotřebou (a tím i malou tepelnou ztrátou) se paradoxně potýkají s problémem volby zdroje tepla. Trh většinou nabízí kotle a topidla o výkonu od 10 kW, zatímco tepelná ztráta dobře izolovaného domu je poloviční. Navíc jsou tyto zdroje relativně drahé - kotle o výkonu 10 a 50 kW stojí zhruba stejně, ale náklady na instalovaný kW výkonu jsou u menšího pětkrát vyšší.

Při porovnávání různých možností je třeba zhodnotit i investiční náklady. Ty ovšem závisí i na požadavku komfortu provozu. Kdo by dnes chtěl mít doma piliňáky, i když je provoz téměř zadarmo a pořizovací náklady nepatrné?

NĚKOLIK HLEDISEK

Pro někoho je v domě nezbytností bazén, pro jiného garáž a pro někoho zase nízká zátěž životního prostředí. Proto je vhodné podívat se na různé zdroje energií i z ekologického hlediska. Pokud porovnáme spotřebu primárních energií a emise, zjistíme, že zdaleka nejvýhodnějším řešením jsou peletky (nebo jiné dřevo) a nejméně vhodné je topení elektřinou.

Na otázku, čím je nejlepší topit, není tedy jednoznačná odpověď. Při rozhodování je třeba zvážit nejen pořizovací náklady, ale i provozní náklady na vytápění, ohřev vody a elektřinu pro domácnost. Důležité však je, aby se v domě koneckonců dobře bydlelo.

AUTOR: Ing. Karel Srdečný
EkoWATT, centrum pro obnovitelné zdroje a úspory energie


Investiční náklady na zdroje tepla (příklad)

plynový kotel

plynová přípojka 50 m 50 000 Kč

komín 30 000 Kč

plynový kondenzační kotel s příslušenstvím 70 000 Kč

systém ústředního vytápění 150 000 Kč

celkem 280 000 Kč

elektroakumulační vytápění

nádrž 1,2 m3 s izolací a topnou vložkou 11 kW 55 000 Kč

oběhová čerpadla, armatury, exp. nádoba 15 000 Kč

systém ústředního vytápění 150 000 Kč

celkem 220 000 Kč

přímotopné elektrické vytápění

podlahové topení s el. kabely 55 000 Kč

rozvody, regulace 45 000 Kč

celkem 100 000 Kč

tepelné čerpadlo

tepelné čerpadlo vzduch-voda 250 000 Kč

systém ústředního vytápění 150 000 Kč

celkem 400 000 Kč

peletky

automatický kotel na peletky 130 000 Kč

komín 30 000 Kč

sklad paliva 30 000 Kč

systém ústředního vytápění 150 000 Kč

celkem 340 000 Kč

Pozn.: Investiční náklady se liší dle kapacity zdroje, výrobce, velikosti domu a dalších specifik
Zdroj:STAVITEL
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů