Pátek, 29. března 2024

Zavedení mýtného nyní plánuje i Stockholm

Zavedení mýtného nyní plánuje i Stockholm
Zpoplatnit vjezd do centra se chystá v blízké době i švédská metropole. Tamní vláda doufá, že tak omezí automobilový provoz a sníží hladinu znečištění.
Švédové mohli pokukovat po zkušenostech v sousedním Norsku. V Oslu funguje zpoplatnění vjezdu do centra od 90. let. O stejném kroku uvažují také pražští radní.
Naopak drtivou většinou odmítli předloni mýtné po londýnském vzoru občané skotského Edinburghu. Poměr odpůrců a zastánců byl 3:1.
Ve Skandinávii má nicméně nápad větší podporu. Pokud švédský parlament návrh schválí, opatření bude platit už od letošního července. Předpokládá se přijetí: v nezávazném referendu už návrh podpořilo 53 procent Švédů.
"Definitivní verze zákona by měla být předložena zákonodárcům do konce dubna," citovala agentura AFP mluvčího ministerstva pro infrastrukturu Elina Lagercrantza.
Stockholm už si poplatky vyzkoušel "nanečisto" v první polovině loňského roku.
Zkušební provoz byl úspěšný. Namísto očekávaných 15 procent ubylo dokonce 25 procent aut v centru. Jedinou vadou na kráse se tak ukázala vybraná částka, z mýtného se vybralo méně, než se čekalo.
Podobně jako v Londýně jsou zvýhodněny elektromobily a vozidla s hybridním pohonem. Na poplatek nemusí myslet ani taxikáři, řidiči autobusů či zahraniční turisté. Podle deníku Scvenska Dagbladet se při pokusném provozu vyhnul poplatku přibližně každý třetí automobil.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů