Pátek, 29. března 2024

Zahájení zkušebního provozu UV-lamp na několika úpravnách Severočeské vodárenské společnosti

Zahájení zkušebního provozu UV-lamp na několika úpravnách Severočeské vodárenské společnosti

Po zakončení instalace UV-lamp na několika úpravnách vody v majetku Severočeské vodárenské ilustrační foto redakcespolečnosti a. s. (SVS) byl 15. února 2007 zahájen jejich zkušební provoz.

    Severočeská vodárenská společnost přistoupila již v roce 2004 na úpravnách vody Souš a Jirkov k instalaci zařízení pro desinfekci vody pomocí ultrafialového záření. Zařízení produkují světelné paprsky (část spektra slunečního záření), které jsou schopné deaktivovat buňky mikroorganismů, vyskytujících se zejména v povrchových vodách. Použitím tohoto moderního způsobu desinfekce je možné omezit sloučeniny chlóru na minimální úroveň.

    Po dobrých zkušenostech s provozem UV-lamp na výše uvedených úpravnách bylo Severočeskou vodárenskou společností společně s provozovatelem, Severočeskými vodovody a kanalizacemi, rozhodnuto o instalaci zařízení i na dalších úpravnách.

    Do investičního plánu SVS na rok 2006 byly zařazeny úpravny vody Bedřichov (Liberecko), Souš (Jablonecko), III. Mlýn (Chomutovsko) a Chřibská (Děčínsko). Původní UV-lampa z úpravny vody Souš byla přesunuta na úpravnu vody Litvínov a Souš byla vybavena novými UV-lampami, lépe vyhovujícími kapacitě úpravny.

    Dvě UV-lampy pro úpravny vody III. Mlýn a Chřibská byly instalovány ve finančním objemu 10,632 milionů korun (bez DPH). Další dvě UV-lampy určené pro větší úpravny vody Souš a Bedřichov jsou v celkovém finančním objemu 15,657 milionu korun.

    Všechny UV-lampy byly nainstalovány do konce roku 2006, ale poté bylo ještě nutné přepojit chloraci, aby jí zkušební provoz nebyl ovlivňován. Zkušební provoz UV-lamp zahájený 15. února potrvá do 30. června 2007.

 

http://www.cerstvezpravy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů