Pátek, 29. března 2024

Koupaliště čekají přísnější limity

Kvalita vody určené ke koupání by se měla v budoucnu výrazně zlepšit. Vyplývá to z novely směrnice o jakosti vod ke koupání, kterou schválil přesně před rokem Evropský parlament.
Koupaliště čekají přísnější limity
Kvalita přírodních koupališť - hlavně jezer a řek (ale i mořského pobřeží) - se bude posuzovat přísněji, protože nová legislativa zavádí v souladu s novými vědeckými poznatky tvrdší kritéria. Členské státy ji mají převést do národního práva do dvou let od její platnosti - tedy začátkem roku 2008.

Nová legislativa zavádí tři kategorie hodnocení vody - výborná, dobrá a dostatečná. Tyto kategorie by se ale měly v praxi užívat až od roku 2015. Do té doby se musejí členské země postarat o to, aby všechny vody určené ke koupání splňovaly alespoň kritéria nejnižší z uvedených kategorií, což i tak znamená zpřísnění dosavadní praxe.

MÉNĚ SLEDOVANÝCH BAKTERIÍ, ALE PŘÍSNĚJŠÍ LIMITY

Testování vody ke koupání je založeno na riziku onemocnění, které hrozí v případě, že koupající ponoří hlavu pod hladinu. Jde například o žaludeční a střevní potíže nebo ušní infekci. Podle dosavadních pravidel riziko nesmělo překročit 12 až 15 procent. Nová směrnice tyto prahy snižuje na 8 procent pro kategorii dostatečná, 5 procent pro kategorii dobrá a 3 procenta pro kategorii výborná.

Napříště ale budou testy sledovat pouze hodnoty 2 bakterií namísto dosavadních 19 kontaminantů, konkrétně bakterie Escherichia coli a střevních enterokoků. Právě ty patří k nejčastějším zdrojům infekčních onemocnění. Obě bakterie se vyskytují v kanalizačních splašcích, které jsou podle Evropské komise hlavním zdrojem znečištění vod spolu s průmyslovým odpadem.

PŘIBUDE POVINNOST INFORMOVAT

Občané Evropské unie budou mít díky nové směrnici zajištěný přístup k výsledkům testů na internetu. Zároveň si budou moci přečíst obecný popis jakékoli pláže včetně informací o možných zdrojích znečištění a zpráv o posledních zaznamenaných incidentech. Provozovatelé koupališť budou muset také v průběhu celé sezóny přímo na místě veřejně vyvěšovat hodnocení svého zařízení, v němž bude kvalita vody.

Aby se předešlo nahodilým odchylkám v hodnocení (například vlivem špatného počasí), budou veškerá zařízení klasifikována na základě souhrnných výsledků za poslední 3 až 4 roky namísto dosavadní praxe, která brala ohled jen na výsledky za poslední rok. Pokud by nějaká pláž pět let po sobě dostala špatné hodnocení a snahy o nápravu by neuspěly, mohlo by to vést k trvalému zákazu koupání v daném místě.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů