Středa, 24. dubna 2024

Nové Město na Moravě hostilo další setkání Zdravých měst, obcí a regionů

Nové Město na Moravě hostilo další setkání Zdravých měst, obcí a regionů

PRAHA, 16.3.2007 – Další tzv. „zlaté certifikáty“ byly předány zástupcům úřadů z českých a moravských měst a obcí, kteří v rámci šesti bloků dvouletého vzdělávání ukončili specializovaný akreditovaný program pro koordinátory a politiky Projektu Zdravé město WHO a místní Agendy 21. Absolventi rozšířili své znalosti a dovednosti například v oblastech komunikace s veřejností, lektorských a prezentačních dovednostech či ve využívání nových informačních systémů řízení měst. Zároveň touto Jarní školou startuje druhý ročník školení pro koordinátory a politiky „nováčky“.

Školy Národní sítě Zdravých měst obcí a regionů (NSZM) pořádané pravidelně třikrát do roka jsou nejen příležitostí pro setkání zástupců Zdravých měst, obcí a regionů z celé ČR, ale jejich účastníci – koordinátoři a politici Projektu Zdravé město a místní Agendy 21 (PZM a MA21) - mají zároveň možnost zdarma absolvovat akreditované vzdělávání, zaměřené vždy na dané téma. Pravidelnou součástí Škol NSZM je trénink dovedností a znalostí potřebných pro realizaci Projektu Zdravé město a  MA21. Školy NSZM jsou součástí projektu Národní sítě Zdravých měst ČR (NSZM) „Síť měst, obcí a regionů jako platforma pro práci s příklady dobré praxe v oblasti udržitelného rozvoje“, který byl podpořen ze zdrojů Evropského sociálního fondu a Ministerstva životního prostředí. 

Letošní program se zaměřil na dvě hlavní témata – medializaci PZM a MA21, určené pro „začátečníky“ členy NSZM a problematiku facilitace a řízení pracovních skupin, komisí a zapojování veřejnosti, určené pro pokročilé členy asociace, a ty kteří již první část tohoto bloku absolvovali.

Účastníci si mohli např. vyzkoušet na ukázkových audio a video záznamech, jak správně komunikovat a prezentovat svoji činnost nejen v rámci práce na radnici, ale rovněž, jakým způsobem komunikovat s médii a veřejností. Výsledkem třídenní práce je mj. seznam konkrétních doporučení, jako např. jak psát tiskovou zprávu, jak připravit atraktivní prezentaci pro zastupitelstvo města, obce či kraje nebo jak správně komunikovat s novináři.

Pokročilí členové se zabývali tématem strategického plánování a prakticky nacvičovali vedení pracovních skupin a metody a techniky týmové práce.

Začátečníci i zástupci pokročilých měst a obcí v asociaci NSZM společně diskutovali své zkušenosti a hovořili o přínosech a úskalích realizace Projektu Zdravé město a místní Agendy 21 v praxi.

Další setkání, tentokrát v rámci Letní školy NSZM, se uskuteční v červenci ve Zdravém městě Ústí nad Labem.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů