Pátek, 29. března 2024

Úspory energie

Výhody dřevostaveb jsou nesporné. Patří k nim zcela určitě cena, rychlost výstavby, energetické úspory
Úspory energie
Na ostrově Jamese Rosse v Antarktidě byla 23. února 2007 oficiálně otevřena a zároveň pokřtěna česká vědecká polární stanice Johanna Gregora Mendela.


Naše antarktická základna má špičkovou úroveň, při stavbě byly použity nejmodernější technologie využívání obnovitelných zdrojů energie a také originální stavební materiál - systém K-KONTROL. Toto technické řešení stavby přineslo mimořádnou energetickou úspornost objektu.

Hlavním prvkem tohoto systému je nosný konstrukční panel, který se skládá ze statického pláště a izolačního jádra ze stabilizovaného samozhášivého polystyrenu. Statický plášť tvoří světově unikátní dřevoštěpkové desky OSB. Tento systém je výborným řešením pro soudobé stavebnictví. Lze ho použít při stavbě rodinných domů i v komerční a průmyslové výstavbě, může být jediným systémem pro daný objekt nebo ho lze začlenit do jiných konstrukčních metod bez ohledu na to, zda se jedná o novou výstavbu či rekonstrukci. Systémem je možné stavět do výše tří podlaží. Při použití K-KONTROL systému je zatížení základové spáry nižší ve srovnání s výstavbou tradičním způsobem - váha největšího panelu dosahuje hodnoty do 29 kg/m2. To znamená, že manipulace s prvky tohoto systému je jednoduchá a nevyžaduje nákladnou technologii na montáž a zařízení staveniště. Sendvičové panely jsou nesmírně variabilním materiálem. Mají tyto základní rozměry: 1250 mm x 2500 mm, 1250 mm x 3000 mm a 1250 mm x 5000 mm. Lze je modifikovat podle potřeby, bez problémů se přizpůsobí nejrůznějším požadavkům. Tyto panely se také velice dobře "snášejí" s jinými materiály. Obvodové stěny z těchto panelů mají navíc menší tloušťku než u zděné výstavby, na stejně velké zastavěné ploše tak získáváte víc metrů užitné plochy.

Objekt se dá velice rychle "seskládat" jako stavebnice, proto je možné dobu výstavby maximálně zkrátit až na několik málo měsíců. Samozřejmě záleží na velikosti stavby a také na tom, zda si vyberete typový dům nebo originální stavbu "šitou" podle vašeho přání. Další výhodou systému je, že z něj lze pořizovat i interiérové prvky jako podlahy, stěny a stropy. Patří k tzv. "suchým procesům", což umožňuje celoroční výstavbu.

Z hlediska stavební fyziky musí být v každém interiéru parozábrana, aby vlhkost nepronikala do konstrukce. Panely systému K-KONTROL fungují jako parozábrana samy o sobě. Nepropouštějí vlhkost ani vzduch. Mikroventilaci lze zajistit například řešením konstrukce oken, ale ideálním řešením je použití rekuperace tepla, tedy nucené ventilace (jako např. jednotky Lifebreath). Pomocí rekuperace je dům možné přirozeně vyhřát nebo vychladit podle potřeby. Přes rekuperační jednotku se do domu dostává předehřátý nebo chladnější vzduch. Vytápění a ochlazování domu lze tímto způsobem řešit s minimálními energetickými nároky. Dům z panelů systému K-KONTROL se tak stává výrazně energeticky úspornější. Díky rekuperaci je možné také vyrovnat teplotní rozdíly v jednotlivých částech domu.

Výhody dřevostaveb jsou nesporné. Patří k nim zcela určitě cena, rychlost výstavby, energetické úspory. A samozřejmě také ekologie. Dřevo nevyvolává tak vysoké nároky na zpracování druhotných energií jako jiné materiály, ať už jsou to keramické cihly, beton nebo jim podobné výrobky. Dřevo je dokonale recyklovatelný materiál. Navíc strom po dobu svého růstu nejen krášlí krajinu, ale také produkuje kyslík a spotřebovává oxid uhličitý.

Zalesněnost České republiky je 34 % (např. v USA je to 31 %, ve Velké Británii 5 %) a inventura prokazuje vzrůstající nadbytek dřevní hmoty již po několik let. Za posledních 200 let se zalesněná plocha na území České republiky zvětšila asi o 30 %. Určitým problémem je kvalita našich lesů a následně i dřevní hmoty. Byla by jistě lepší, kdybychom nemuseli produkovat tolik energie a vyrábět tolik oceli, cihel a betonu.

Moderní světová architektura používá dřevo ve stále rostoucí míře. Dřevostavby jednoznačně prokázaly své nesporné výhody a dřevo je považováno za stavební a konstrukční materiál třetího tisíciletí. Zastoupení dřevostaveb na bytové výstavbě v USA je 70 %, ve Velké Británii 20 %, v Bavorsku 30 %, v Rakousku a Švýcarsku 10 %. V České republice nebyly po dlouhou dobu výhody dřevostaveb dostatečně vyzdvihovány, proto podíl dřevostaveb na celkové bytové výstavbě tvoří kolem 2 %. Je ale naprosto jisté podle neustále se zvyšujícího zájmu stavebníků a významně rostoucí návštěvnosti oborových výstav, že se počet dřevostaveb v krátké budoucnosti dramaticky zvýší. Pramen: www.czechpan.cz.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů