Čtvrtek, 28. března 2024

I letos můžete navrhnout svůj nejmilejší strom, aby se stal Stromem roku 2007

I letos můžete navrhnout svůj nejmilejší strom, aby se stal Stromem roku 2007

Od prvního jarního dne až do 31. května mohou lidé nominovat své kandidáty do ankety Strom roku 2007. Nad soutěží, kterou již šestým rokem vyhlašuje Nadace Partnerství, převzal záštitu ministr životního prostředí Martin Bursík. Anketa  má upozornit na význam stromů pro životní prostředí a vzbudit v lidech zájem o krajinu, ve které sami žijí.

„Strom může  do ankety navrhnout každý – jednotlivci, rodiny, obce, školy, firmy nebo jakékoli další organizace či instituce,“ uvedla Klára Slámová z Nadace Partnerství. Návrh na Strom roku 2007 by měl obsahovat příběh stromu, lokalitu, kde strom roste, druh, výšku, stáří a obvod stromu ve výšce 130 cm nad zemí a jeho fotografii.

Své návrhy mohou lidé zasílat na adresu Nadace Partnerství, nebo na elektronickou adresu strom.zivota@ecn.cz. Z doručených návrhů porota vybere dvanáct finalistů, jejichž další postup už určují lidé sami – hlasy „svému“ stromu mohou posílat pomocí dárcovských SMS zpráv nebo hlasovacích archů. Výtěžek z hlasování je použit na výsadbu nových stromů po celé ČR. Odměnou pro vítězný strom je jeho odborné ošetření, které provede zahradnická firma Eden na jaře příštího roku. Pokud bude strom zdravý, budou za ušetřené peníze vysazeny nové stromky v jeho okolí.

Loňským Stromem roku se nakonec stala Lípa na hradu Sádek u Třebíče, která získala téměř 12 tisíc hlasů. Lípu na platořské návsi tak předstihla o pouhých padesát hlasů,“ informovala Slámová. V loňském roce se do hlasování zapojilo přes 50 tisíc lidí a na výsadby stromů se tak vybralo 200 tisíc korun.

Další informace:

www.stromzivota.cz
www.nadacepartnerstvi.cz
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů