Pátek, 19. dubna 2024

Emisie vypúšťané do ovzdušia sa producentom onedlho oplatí uskladňovať v zemi

Emisie vypúšťané do ovzdušia sa producentom onedlho oplatí uskladňovať v zemi
Bratislava (TASR) - Vypúšťanie oxidu uhličitého do ovzdušia sa môže do budúcnosti značne obmedziť. Vo viacerých štátoch Európskej únie vrátane Slovenska sa uvažuje o uskladňovaní týchto emisií pod zem.

Producentov skleníkových plynov k tomu zrejme donúti neustále sa zvyšujúca cena za vypúšťanie oxidu uhličitého do ovzdušia, ktorá sa onedlho vyrovná nákladom na jeho uskladnenie v zemi. Tvrdí to Ľudovít Kucharič, riaditeľ odboru geológie Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra (ŠGÚDŠ). "Treba znížiť o päťdesiat percent vypúšťanie emisií, aby sme sa dostali na stav, ktorý tu bol pred rokom 1990," povedal Kucharič.

ŠGÚDŠ bude kvôli tomu robiť cielený geologický výskum, ktorý zhodnotí možnosti uskladňovania emisií ako aj príslušnú štruktúru pôdy. "Potom ponúkneme príslušnému emitentovi možnosť oxid uhličitý uskladňovať. Ukladať sa oplatí, ak úložisko v zemi bude mať objem aspoň stotisíc ton," vysvetľuje Kucharič. Za vhodné územia označil Východoslovenskú, Podunajskú a Záhorskú nížinu.

Cenu za uskladnenie emisií odhaduje Kucharič na približne 30 ton za euro. "Predpokladám, že v roku 2021 bude stáť tona emisií 32 euro, preto sa producentovi emisií skôr oplatí plyn uskladňovať, ako ho vypúšťať do vzduchu," hovorí Kucharič. Plyn bude uskladňovať sčasti skvapalnený.

V súčasnosti stojí tona emisií na trhu 9,3 eura. Na roky 2008 až 2012 sa jeho cena zvýši na 15 euro za tonu.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů