Čtvrtek, 25. dubna 2024

GE investovala do jedné z největších solárních elektráren na světě

Bude využívat portugalského slunce a technologie vyvinuté společností Powerlight
GE investovala do jedné z největších solárních elektráren na světě

SERPA, Portugalsko, 28. března 2007 – Společnosti GE, PowerLight Corp. a Catavento AS dnes oznámily spuštění solární elektrárny, jež bude do sítě dodávat elektřinu, která pokryje spotřebu 8 000 domácností. Solární elektrárna se nachází na rozlehlé svažité pastvině mezi olivovými háji a sestává se z 52 tisíců fotočlánkových modulů, což z ní činí jednu z vůbec největších solárních elektráren na světě.

 

Stavba a testování elektrárny zabraly osm měsíců a dnes, přesně podle harmonogramu, byla spuštěna. Na projektu se podílely společnosti GE Energy Financial Services, dceřiná firma koncernu General Electric, PowerLight, jež je odnoží SunPower Corporation, a Catavento. Solární elektrárna o výkonu 11megawattů – jež rovněž slouží jako ukázkové spojení čisté výroby elektřiny a zemědělství – se nachází v zemědělském kraji Alentejo nedaleko města Serpa, zhruba 200 kilometrů na jihovýchod od Lisabonu.

 

Společnost GE Energy Financial Services celý projekt financovala a loni se stala jeho vlastníkem, když za elektrárnu zaplatila zhruba 75 milionů amerických dolarů. Společnost PowerLight, jež je předním světovým výrobcem solárních systémů, navrhla technické řešení, dodala technologii a zajišťuje provoz elektrárny. Ta používá inovativní řešení PowerTracker vyvinuté právě společností PowerLight – díky tomuto řešení panely sledují pohyb slunce po obloze, a tak jsou schopné generovat podstatně vyšší objemy elektrické energie než běžné systémy s pevnou instalací. Celý projekt postavila a spravuje společnost Catavento, jež je přední portugalskou společností zaměřující se na obnovitelné zdroje energie. Do portugalské rozvodné sítě byla elektrárna připojena koncem ledna.

 

Kevin Walsh, výkonný ředitel a manažer odpovědný za obnovitelné zdroje ve společnosti GE Energy Financial Services, na dnešním slavnostním otevření v Serpě prohlásil: „Tento projekt dosáhl úspěchu díky několika faktorům: předně Portugalsko má hodně slunce, solární technologie je vyzkoušená, vlády evropských zemí takové projekty podporují a společnost GE v rámci svého projektu ecomagination aktivně usiluje o to pomáhat svým klientům vypořádávat se s ekologickými výzvami.“ Výkonný ředitel evropské divize GE Energy Financial Services Andrew Marsden dodal: „Projekt v Serpě je takovým odrazovým můstkem pro naše další aktivity v Evropě, které se snažíme realizovat prostřednictvím akvizic, financováním projektů, rozvojovým kapitálem a distribucí solárních panelů skrze společnost GE Energy“.

 

 

 Generální ředitel společnosti PowerLight Tom Dinwoodie poznamenal: „Solární elektrárna Serpa je odpovědí na zelené iniciativy, které se nyní dostaly do popředí zájmu, když si Evropa vytyčila ambiciózní cíle snížení emisí. Spoluprácí těch nejlepších společností v oblasti výroby solární energie se nám podařilo dosáhnout významného milníku ve využití obnovitelných zdrojů energie.“

 

Solární elektrárna vyrábí elektřinu ze slunečních paprsků, nepotřebuje žádná paliva a nezatěžuje životní prostředí žádnými emisemi. Elektrárna v Serpě se nachází na 60hektarové svažité pastvině, což je plocha zhruba 80 fotbalových hřišť. Projekt podporuje iniciativu Evropské unie a umožní ušetřit až 30 000 tun skleníkových emisí ročně (v porovnání s výrobou energie za použití fosilních paliv. Evropská unie tento měsíc odsouhlasila, že do roku 2020 sníží emise skleníkových plynů alespoň o 20 procent oproti hodnotám z roku 1990.

 

Portugalsko je silně závislé na dovozu fosilních paliv a emise oxidu uhličitého v zemi vzrostly od roku 1990 o 34 procent, což je téměř nejvíce na světě. Portugalská vláda se s tím snaží bojovat a vytvořila řadu pobídek pro instalaci zdrojů obnovitelné energie. Právě preferenčního tarifu nařízeného portugalskou vládou využívá i projekt Serpa. Solární energie se těší v Portugalsku široké podpoře veřejnosti – podle studie Evropské komise vydané v lednu podporuje solární energii plných 77 procent portugalské populace.

 

Na dnešním slavnostním otevření byl podepsán kontrakt na grant ve výši 3,7 milionu EUR, který projekt obdrží v rámci programu ekonomické modernizace vyhlášeného portugalskou vládou.

 

Piero Dal Maso, spoluředitel společnosti Catavento, prohlásil, že „projekt může celému světu ukázat, jak se vypořádat s překážkou velikosti a složitosti“. Jeho kolega ve vedení firmy Rui Pimenta dodal: „Doufáme, že vláda odstraní i zbývající překážky, aby Portugalsko mohlo maximálně využívat solární energii.”

 

Stavební práce na projektu Serpa začaly v červnu 2006 a stavba byla dokončena přesně podle plánu v lednu 2007. Elektrárna sestává ze systému fotočlánků využívajícího technologii křemíkových solárních buněk, které zajišťují přímý převod slunečních paprsků na energii. Fotočlánkové moduly pro projekt dodaly společnosti SunPower, Sanyo, Sharp a Suntech. 

 

O společnosti GE Energy Financial Services

GE Energy Financial Services zaměstnává 300 předních odborníků, kteří se opírají o technické vědomosti a finanční sílu koncernu GE, a provádějí dlouhodobé investice po celém světě v oblasti výroby energie a zpracování vody s cílem dosáhnout dalšího rozvoje a růstu. GE Energy Financial Services sídlí ve městě Stamford, stát Connectitut, spravuje aktiva v hodnotě 13 miliard dolarů a každoročně investuje 5 miliard amerických dolarů do dvou kapitálově nejnáročnějších odvětvích, tedy výroby elektrické energie a úpravy vody. GE Energy Financial Services výrazně rozšířila své portfolio v oblasti obnovitelných zdrojů – v současné době společnost spravuje v této oblasti aktiva v hodnotě 1,75 miliardy amerických dolarů. Více informací najdete na adrese: www.geenergyfinancialservices.com.

 

O společnosti GE

GE (NYSE: GE) je diverzifikovanou společností zaměřující se na oblast technologií, médií a služeb. Společnost se zaměřuje na řešení jedněch z nejpalčivějších problémů světového hospodářství a svým partnerům nabízí skutečně širokou škálu služeb, od letadlových motorů přes zařízení na výrobu energie, zpracování vody až po bezpečnostní technologie, lékařské přístroje a spotřebitelské a firemní finance, mediální obsah a vyspělé materiály. GE slouží klientům ve více než 100 zemích a po celém světě zaměstnává přes 300 tisíc lidí. Více informací najdete na internetové stránce společnosti www.ge.com.

 

O společnosti PowerLight

PowerLight je předním globálním dodavatelem velkých systémů na výrobu solární energie. Společnost se může opřít o více než desetileté zkušenosti a finanční sílu. Své služby nabízí v oblasti průmyslu, obchodu, ve veřejném sektoru i v bydlení po celém světě. PowerLight vyvíjí, instaluje a provozuje největší solární systémy na světě, přičemž využívá významných technických inovací a může se pyšnit výjimečnou úrovní poskytovaných služeb. Více informací najdete na adrese www.powerlight.com. PowerLight je dceřinou společností SunPower Corp.

 

O společnosti Catavento

Catavento, Produção de Energia Eólica SA je jednou z několika málo portugalských společností, které se zaměřují na obnovitelné zdroje energie. Zkušený a zdatný tým expertů pokrývá všechny aspekty výroby energie z obnovitelných zdrojů, od hledání vhodných míst, přes získávání licence, budování až po provoz těchto zařízení. Od roku 2001 společnost Catavento vytvořila 110 MW v Portugalsku 225 MW v Brazílii. Společnost vlastní a provozuje větrné elektrárny o výkonu 28MW. Catavento se chce stát nezávislým výrobcem energie specializujícím se výhradně na obnovitelné zdroje a plánuje expanzi do dalších zemí Evropské unie. Více informací najdete na adrese www.catavento.pt

 

Kontakty:

Mmd

Aleš Gavlas

Tel: 224 251 555

E-mail: Gavlas@mmd.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů