Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krásu Jizery kazí černé skládky. V řece není problém vidět i plovoucí ledničky!

Krásu Jizery kazí černé skládky. V řece není problém vidět i plovoucí ledničky!

MLADOBOLESLAVSKO - Černé skládky jsou nebezpečné i pro samotné rybáře. Jejich toxicita ohrožuje i vodní živočichy v řece. Rybáři často nechápou, co všechno jsou lidé schopni do řeky vyhodit za  odpadky.

Teplé počasí pomalu vyhání boleslavské rybáře k naší největší místní řece Jizeře. To, co na ně ale mnohdy čeká, jim vhání slzy do očí. Nepořádek na březích řeky, neustále vznikající černé skládky v okolí vodního toku. Zabránit tomu všemu je podle rybářů velmi složité. Občas se podaří přistihnout i lidi, kteří černou skládku zakládají. Zabránit jim v tom, aby odpad k řece vyhodili, je mnohdy velmi nebezpečné. Lidé jsou totiž agresivní.

Jedna z nových černých skládek, kterou mladoboleslavští rybáři v těchto dnech objevili, je u řeky Jizery mezi Debří a Josefovým Dolem.
„Pokud mohu říct, je to hanba, hanba, hanba. Člověk si přijde sednout k vodě a všude dokola se válí igelitové sáčky,“ postěžoval si rybář František Antoš, který rybařil nedaleko vzniklé skládky. Jak nám dále uvedl, několikrát už přistihl lidi, jak k řece vezli na zahradním kolečku odpad. „Začal jsem na ně křičet, že něco takového se prostě nedělá,“ uvedl místní rybář.

To, co si od nich ale musel rybář vyslechnout, by nejraději zapomněl. „Ti mi dali. Hubovali mi i sprostě nadávali,“ uvedl muž, který rybaří už pět desítek let. Něco takového podle něj před padesáti lety neexistovalo.

Odpadky v blízkosti řeky přitom musí uklidit sami rybáři. “Podle rybářského řádu je osoba, která provádí lov, povinna na místě udržovat pořádek,“ řekl Boleslavskému deníku Oto Hlaváč, zástupce rybářského hospodáře Místní organizace Českého rybářského svazu v Mladé Boleslavi. „Pokud ovšem rybář zjistí nepořádek, je podle rybářského řádu povinen ho v bezprostřední blízkosti svého loviště uklidit,“ doplnil Hlaváč.

Ne vždy je v rybářových silách nepořádek uklidit. Bohužel není problém nalézt v řece i plovoucí ledničky. „Je–li odpad větších rozměrů, musí to rybář ohlásit příslušnému obecnímu úřadu nebo Odboru životního prostředí Magistrátu města Mladá Boleslav,“ řekl Oto Hlaváč.

Zabránit tomu, aby lidé u řeky vyhazovali odpad, by podle některých rybářů pomohly i tučné pokuty. „To by bylo možná jediné, co by na ně platilo,“ uvedl další z rybářů, který si ale nepřál zveřejnit své jméno.

A čím vlastně tyto odpadky škodí vodnímu toku? „Vždy záleží na tom, o jaký odpad se jedná. Některé odpady mohou škodit například přímo svojí toxicitou nebo odbouráváním kyslíku z vody. Rozhodně ale škodí svojí estetikou,“ řekl Oto Hlaváč.

Kromě toho skládky a nepořádek ve vodním toku znesnadňují samotné rybaření. „Rybáři si také musí dávat pozor především na rozbité sklenice nebo ostré kovové předměty,“ uvedl Hlaváč. V ohrožení jsou tedy jak rybáři, tak například i plavci v řece.

Nepořádek kolem vodního toku uklízí také sami rybáři při pravidelných brigádách. „Každý člen je povinen odpracovat ročně 10 hodin,“ uvedl zástupce rybářského hospodáře Oto Hlaváč. Jak dále poznamenal, není výjimkou, že někteří rybáři odpracují ročně až 100 hodin.

„Asi největší kuriozitu, kterou jsem ve své rybářské kariéře zažil, byl plovoucí kapr v igelitovém pytli na jednom z bradleckých rybníků,“ uvedl Hlaváč.

Tomáš Ježek
http://boleslavsky.denik.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů