Sobota, 20. dubna 2024

Čistá voda bez sinic má být jen na Máchově jezeře

Čistá voda bez sinic má být jen na Máchově jezeře

LIBERECKÝ KRAJ -  Čistou vodu bez sinic si letos v přírodě  v Libereckém kraji s jistotou turisté užijí  jen na Máchově jezeře. Kraj si ho totiž vybral, jako jedinou přírodní vodní plochu, do jejíhož  vyčištění  dá jeden a půl milionu korun. „Máchovo jezero je významnou rekreační oblastí Libereckého kraje, ročně je využívá asi 30 tisíc turistů. Oblast kolem něj je na turistice ekonomicky závislá. Poslední roky ale byly pro tamní podnikatele špatné,“ uvedl tiskový mluvčí Libereckého kraje Jiří Langer.   Podle kraje sinice hrozí jak v Liberci, tak i okolí, avšak tak akutní stav jako na Máchově jezeře  nikoliv.

 Rozdělení peněz na vyčištění vodních ploch se nelíbí některým starostům. Jednostrannou investici považují za nespravedlivou.

 „Nevím, proč by si měl Máchův kraj nárokovat všechny peníze pro boj se sinicemi,“ uvedl starosta obce Hamr na Jezeře Milan Dvořák. „Určitě budeme po kraji žádat nějaké finance.  Pana hejtmana jen tak na pokoji nenecháme,“  dodává s úsměvem starosta. Podle něj  největší problémy se sinicemi byly loni, kdy se kvůli jejich výskytu musela vodní nádrž vypouštět. Již v těchto dnech se obec snaží  zabránit výskytu sinic tím, že odpouští vodu v době, kdy nejvíce kvetou určité druhy stromů.

 Jak sdělila Zuzana Balašová, mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci (KHS), s kontrolou vody se začne kolem poloviny května.
„Vzorky z vodních ploch budeme odebírat každých čtrnáct dní,“ řekla tisková mluvčí. 

 Pokud se někde objeví sinice, hygienici ihned varují. Při velkém výskytu sinic nařídí zákaz koupání v zamořené vodě.  Sinice vyvolávají řadu zdravotních potíží.  Patří mezi ně alergické reakce, nevolnosti, žaludeční nevolnosti a příznaky podobné chřipce. Na těle člověka se může objevit  vyrážka, záněty a podrážděné reakce očí a spojivek.
 Jaroslav Tauchman

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů