Čtvrtek, 28. března 2024

Šokující výsledky: Voda z automatů je špinavá

Šokující výsledky: Voda z automatů je špinavá

OLOMOUCKÝ KRAJ - Voda z watercoolerů, zařízení pro čepování pitné vody, které se v posledních letech rozšířilo po školách, zdravotnických zařízeních či sportovištích, může být závadná.

Zjistili to odborníci z Krajské hygienické stanice v Olomouci při kontrolních odběrech vzorků na osmnácti místech v regionu. Všechny byly špatné. Jak je to možné? Podle hygieniků za to mohou hlavně chyby provozovatelů. „Provedli jsme osmnáct odběrů z ochlazovačů vody umístěných v základních a mateřských školách. Při mikrobiologických rozborech jsme zjistili, že nevyhovuje ani jeden odebraný vzorek,“ uvedla Hana Kabátová, vedoucí odboru hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice v Olomouci. Ve vodě ze školních  watercoolerů zjistili biologické znečištění. „V jednom případě dokonce ve vodě rostly řasy,“ sdělila.

Podle hygieniků si za problémy s kvalitou vody většinou mohou provozovatelé, protože nedodržují výrobcem doporučená pravidla pro umístění, provoz a čištění zařízení. „Problém vznikne už jen tím, že kupující nepromyslí, za jakou dobu obsah barelu spotřebuje a jakou péči je ochoten přístroji věnovat,“ upozornila hygienička. „Spotřebitel se totiž mylně domnívá, že jaká voda je na stojan nasazena, takovou pak načepuje,“ dodala. Přístroj může vodu ochlazovat, ohřívat či udržovat při okolní teplotě. Hygienici doporučují vodu nasazenou na stojan spotřebovat do tří dnů. Poté se v nich mohou začít množit mikroorganismy. „Problémy jsou s čištěním. Školy, aby ušetřily pár set korun, čistí zařízení samy. Jenže to není postačující. Čištění musí být provedeno odborně, a to nejlépe jedenkrát za tři měsíce,“ upozornila.

Další potíže může zavinit nesprávné umístění automatů. Hygienici doporučují umístění mimo dosah slunce a tepelného zdroje. Podle hygieniků se některá školská zařízení po kontrole raději zařízení zbavila. To potvrdili i ve školkách. „Měli jsme dva automaty a nechali jsme pouze jeden pro učitele. Dětem vaříme čaj, což taky není ideální. Peníze na nákup balené kojenecké vody ale nemáme,“ sdělila učitelka jedné z mateřských škol na Olomoucku. Jméno zveřejnit nechtěla, protože se bála o práci. „Neslazená voda je pro děti nejvhodnější. Třeba by na její nákup mohli přispívat rodiče. Záleží, jak se dohodnou,“ doporučovala Kabátová.
 Daniela Tauberová

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů