Pátek, 29. března 2024

Česká vláda málo bojuje proti nelegální těžbě dřeva, míní ekologové

Česká vláda málo bojuje proti nelegální těžbě dřeva, míní ekologové

Česká republika je podle zprávy ekologické organizace WWF spolu s Irskem nejhorší v EU v boji proti nelegální těžbě dřeva. Ministerstvo životního prostředí nesouhlasí:"ČR má nelegální těžby zmapované a aktivně je řeší."

Praha 30. dubna (iHNed.cz)

Česká vláda si z celé Evropské unie vede spolu s Irskem nejhůře v boji proti nelegální těžbě dřeva. Vyplývá to z nové zprávy mezinárodní ekologické organizace WWF, zveřejněné na internetových stránkách organizace. Podle ní Česko nepodporuje přijetí legislativy, která by nelegální a neudržitelnou těžbu postavila mimo zákon.

klady.jpgProblém s živelným kácením lesů přitom řeší plán Evropské komise zvaný FLEGT, který má jednotlivé členské státy přimět k tomu, aby uzavíraly partnerství a společně bojovaly proti ilegální těžbě. Plán byl Evropskou komisí přijat již v roce 2003 a v roce 2004 ho dokonce schválily i členské státy. "Česká vláda konstatovala, že není žádné takové legislativy třeba, protože ČR již má legislativu silnou dostatečně," uvádí se ve zprávě.

WWF snahu jednotlivých zemí obodovala a země pak seřadila do žebříčku. Česko získalo pouhé dva body a obsadilo tak poslední příčku spolu s Irskem, které získalo stejné bodové hodnocení. Na opačném konci žebříčku se nachází země jako Velká Británie, Rakousko a Nizozemsko. Lépe než Česko si vedou také Slováci. Ti získali celkem 5,2 bodu.

Pohled na tabulku přesto není podle WWF příliš optimistický. Čtyři roky od přijetí FLEGT totiž zhruba 70 procent zemí nepřijalo taková opatření, která by vedla k úplnému plnění plánu. "Zaznamenali jsme jen velmi malý pokrok, a to je především zodpovědnost jednotlivých vlád," uvedla Beatrix Richardsová z WWF.

MŽP: Situace se významně zlepšuje

 

Ministerstvo životního prostředí se podle vyjádření tiskového oddělení problematikou nelegální těžby v lesích dlouhodobě zabývá. Řídí Oddělení ochrany lesa ČIŽP, která řeší většinu zjištěných nelegálních těžeb.

 

Podle názoru MŽP byly nelegální těžby velkým problémem v 90. letech, od roku 2000 dochází postupně k významnému snížení rozsahu i škodlivosti těchto těžeb. Trend je tedy příznivý, vše také záleží na uvědomělosti a zodpovědném přístupu vlastníků a dále na ochotě veřejnosti informovat příslušné orgány (Státní správa lesů, ČIŽP) včas.

 

ČR má nelegální těžby zmapované, aktivně je řeší a tím se paradoxně dostává do situace, že opticky má mnoho případů oproti jiným zemím.

Vývoj počtu zjištěných trestných činů na životním prostředí v letech 2001 až 2006 podle Evidenčně statistického systému kriminality Policie ČR

tezba les2.jpg

Pozn. § 181a trestního zákona – ohrožení a poškození životního prostředí úmyslné, § 181b – ohrožení a poškození životního prostředí z nedbalosti, § 181c – poškozování lesa těžbou, § 181e – nakládání s nebezpečnými odpady, § 181f, § 181g a §181h – neoprávněné nakládání s chráněnými a volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami. Do 1. 7. 2002, kdy nabyla účinnosti novela trestního zákona č. 134/2002 Sb., pouze dle §181a, §181b trestního zákona.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů