Pátek, 19. dubna 2024

V opuštěné sklárně straší arzen, olovo a další jedy

V opuštěné sklárně straší arzen, olovo a další jedy
Dobronín/Strach, že jedy z uzavřené sklárny proniknou za její zdi, má část obyvatel Dobronína. Jihlavské sklárny Bohemia koncem března nechaly vyhasnout huť, zavřely brány a skončily s výrobou. Zůstaly jen nebezpečné chemikálie.
"Skláři nechali vyhasnout pece, kde oxidy arzenu a olova zůstaly ve skle. V technologii jsou zbytky spalin s dalšími nebezpečnými látkami. Nevíme, v jakém stavu je skládka vápenných kalů z neutralizace kyselin a neznáme stav čističky brusných a technologických vod," vyjmenoval starosta Jiří Vlach.

Obnoví provoz

Stejné obavy jako ekologická zátěž ve sklárně vyvolává u starosty nezájem úřadů. "Oznámení o situaci ve sklárně jsem poslal na krajský úřad 2. dubna. Dostali je za dva dny a od té doby kraj nezareagoval. Mám veliké obavy, aby stát nezaspal," poukázal Vlach.
Majitelé skláren chtějí prodat továrnu firmě, která by obnovila provoz. "Pak by okamžitě odpadly starosti, co s ekologickou zátěží. V opačném případě z továrny ekologickou zátěž odvezeme, aby po nás nezůstalo nic nebezpečného," informoval Deník člen představenstva společnosti Robert Bundil. Jednání podle něj probíhají pomalu, neboť problémy trhu brání rychlému vyřešení situace.
"Těžké kovy a další věci ve sklárně jsou nebezpečné odpady. Musí být zajištěny tak, aby nepronikly nebo lépe neprokorodovaly do životního prostředí. Kdo uděloval souhlas k provozu sklárny, musí znát další kroky," upřesnil Milan Havel z ekologické organizace Arnika. Podle mluvčí krajského úřadu Jitky Svatošové úředníci dodrželi literu zákona a stížnost starosty Dobronína předali příslušným úřadům včetně magistrátu města Jihlavy.
"Nevěřím, že by se jedy uvolňovaly, když pece nehoří a do ovzduší nic neuniká. Přesto je opatrnost na místě podle toho, co firma zanechala uvnitř," připomněl provozovatel malé rodinné sklárny v Dobroníně František Novák. "Jediný, kdo reagoval na naše oznámení, byli krajští hygienici. Kopii dostala také Česká inspekce životního prostředí, ale zatím ani tam nereagovali," doplnil dobronínský starosta.


STANISLAV JELÍNEK
Název zdroje: Havlíčskobrodský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů