Čtvrtek, 28. března 2024

Biologická fakulta Jihočeské univerzity se od 1.8. 2007 stává Přírodovědeckou fakultou JU

Biologická fakulta Jihočeské univerzity se od 1.8. 2007 stává Přírodovědeckou fakultou JU

Akademický senát Jihočeské univerzity rozhodl na zasedání dne 15. května 2007 o transformaci Biologické fakulty JU a jejím přejmenování na Přírodovědeckou fakultu Jihočeské univerzity.

„Je to další velmi zásadní krok v rozvoji této vysoké školy, o kterém se hovořilo už od poloviny devadesátých let, ale dlouho chyběla konsensuální vůle, aby k tomuto kroku v praxi došlo,“ říká rektor Jihočeské univerzity prof. PhDr. Václav Bůžek, CSc.: „Zásadní kroky byly učiněny v posledním roce, a zde musím velmi ocenit snahu děkana biologické fakulty a také poděkovat dalším participujícím institucím, jako je pedagogická, zemědělská, zdravotně sociální a ekonomická fakulta, a dále výzkumný ústav rybářský a hydrobiologický a ústav fyzikální biologie, protože na přírodovědecké fakultě se budou konstituovat vědní obory jako je mj. fyzika, matematika, chemie, a domnívám se, že je dobře, že bude existovat širší spolupráce všech těchto součástí univerzity.

Co se týče hlavního poslání budoucí přírodovědecké fakulty, kromě toho, že bude rozvíjet i nadále excelentní vědu především základního výzkumu v oborech biologických, tak jako doposud, tak také bude rozvíjet obory nebiologické, obory neživé přírody, matematické, fyzikální, chemické, které budou sloužit k přípravě učitelů středních škol a také ve vlastním vědeckém výzkumu budou vždy profitovat z úzké spolupráce s biologickým výzkumem, protože se předpokládá další rozvoj biofyziky, biochemie, biomedicíny, a podobně. V tom vidím obrovský vědecký a rovněž i pedagogický přínos.

Na fakultě se budou rozvíjet i některé obory praktičtěji zaměřené – bakalářské obory, které mohou uspokojit zájem po přírodovědném vzdělávání středoškolské populace.

Tento krok má obrovský význam pro široce pojatý region - na stávající biologické fakultě studují posluchači z celé republiky. A obory praktické, nebo takové, které směřují do aplikací v přírodních vědách jsou velmi prospěšné pro další rozvoj jihočeského regionu. Konečně - řada podnětů pro vznik přírodovědecké fakulty přicházela i z řad podnikatelských kruhů a od reprezentace veřejného života, kteří tuto transformaci rovněž jednoznačně podporovali,“ uzavírá rektor Jihočeské univerzity prof. V. Bůžek.

„Biologická fakulta je výzkumnou fakultou, které se daří od roku 1991, kdy byla založena, rozvíjet široké spektrum biologických oborů. Fakulta si v tomto ohledu získala uznání a respekt v národním i mezinárodním měřítku,“ říká děkan Biologické fakulty Jihočeské univerzity prof. RNDr. Libor Grubhoffer, CSc.: „Je vzdělávací základnou v biologických a ekologických  vědách, která původně vznikla z iniciativy vědeckých pracovníků biologických pracovišť  Akademie věd lokalizovaných v Českých Budějovicích a v Třeboni. Vzhledem k tomu, že po stránce kvality badatelské základny  jde o velmi silné uskupení, rozšířením na fakultu přírodovědeckou by nemělo dojít k oslabení tohoto výzkumného charakteru, naopak - mělo by dojít k posílení a zkvalitnění přípravy středoškolských učitelů v přírodovědných – neučitelských aprobacích, měl by být zahájen nový progresivní rozvoj vlastních biologických/ekologických disciplín na Jihočeské univerzitě a na jihočeských pracovištích Akademie věd. A rovněž by se měly rozvíjet moderní interdisciplinární obory na rozhraní biologie, chemie, matematiky, informatiky a technických věd,“ doplňuje děkan biologické fakulty prof. L.Grubhoffer.

H. Bumbová, 16.5.2007
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů