Čtvrtek, 18. dubna 2024

Malé obce zřejmě nebudou moci vypouštět odpadní vody bez čištění

Malé obce zřejmě nebudou moci vypouštět odpadní vody bez čištění

Malé obce se zřejmě nedočkají delší výjimky na vypouštění odpadních vod z kanalizace bez čištění. Sněmovní výbor pro životní prostředí dnes doporučil Poslanecké sněmovně zamítnout novelu zákona o vodách, se kterou přišel Zlínský kraj a která měla malým obcím odsunout povinnost zajistit přiměřené čištění odpadních vod o tři roky na konec roku 2010.
Problém se týká některých obcí do 2000 tzv. ekvivalentních obyvatel, které mají kanalizaci, ale nemají čistírnu. Hrozí jim, že od příštího roku nezískají nové povolení na vypouštění odpadních vod, protože nebudou schopny dodržet limity znečištění stanovené nařízením vlády. Platnost dosavadních povolení vydaných do konce roku 2001 končí ke konci letošního roku.

Podle zástupců Zlínského kraje, kteří se dnešního jednání účastnili, je v kraji 353 obcí bez napojení na čistírnu, z toho 306 obcí má méně než 2000 obyvatel. Kolem stovky těchto malých obcí má kanalizaci, ale nemá čistírnu. Kraj ze svého programu vydal od roku 2004 přes 100 milionů korun na čištění vod. Celkové náklady na vybudování potřebných čistíren odhadli na devět miliard korun.

S návrhem novely již dříve vyslovila nesouhlas vláda. Podle kabinetu lze problém řešit pomocí již existujících ustanovení zákona. Návrh je navíc podle vlády diskriminační vůči obcím, které požadované čištění již zajistily.

Zdroj: Asociace soukromého zemědělství

http://www.asz.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů