Sobota, 20. dubna 2024

Liberecký kraj a Ralsko převezmou vojenský prostor, bojí se ekologických zátěží

Liberecký kraj a Ralsko převezmou vojenský prostor, bojí se ekologických zátěží

    Liberecký kraj v nejbližší době  převezme od státu pozemky v bývalém vojenském prostoru Ralsko. stát již odstranil ekologické zátěže objevené do roku 1991 po odchodu sovětských vojsk, pokud se ale objeví jiné znečištění, ilustrační foto redakcebude jeho likvidaci muset financovat kraj.

    „Chtěli jsme záruku, že Ministerstvo životního prostředí veškeré ekologické zátěže na převáděném majetku, dnes známé, i v budoucnu objevené, na své náklady odstraní. Ministr Martin Bursík nám odpověděl slovy úředníka, že žádný právní předpis prý nestanoví státu povinnost tento závazek přijmout,“ vysvětlil Radim Zika, náměstek hejtmana pověřený vedením resortu rozvoje venkova, zemědělství, životního prostředí a informatiky.

    „Kontaminace způsobené jinými původci než Sovětskou armádou, budeme muset, pokud se objeví, řešit vlastními silami. Případnou sanaci území však bude zřejmě možné financovat za podpory evropských fondů. I proto jsme vyčlenili 13,4 milionu korun na přípravu projektů z oblasti životního prostředí, pro čerpání dotací z evropských fondů," dodal.

    Kraj například hodlá získat dotaci na zateplení 15 školských budov, které si vyžádá kolem 200 milionů korun. Dalším projektem je právě sanace ekologických zátěží ve městech a obcích.

    Z Vojenského prostoru Ralsko opustila sovětská okupační armáda počátkem 90. let a od té doby areál o rozloze kolem 250 kilometrů čtverečních chátral.  Jsou tu však už například obytné domy či třeba bývalá fara, které město Ralsko za přispění státních a evropských dotací opravilo. Většina nemovitostí kolem bývalého letiště se ale za tu dobu změnila v ruiny. Území již prošlo pyrotechnickou očistou za více než 450 milionů korun. Převod území na kraj a město Ralsko schválila vláda v roce 2005.

    Velká část prostoru je prakticky nedotčeným územím s nádhernou krajinou, kterou by Liberecký kraj v budoucnu rád využil především jako rekreační oblast, ale i pro průmysl maximálně šetrný k životnímu prostředí

    „V závěru května se uskuteční další jednání o převodu areálu na Liberecký kraj a město Ralsko, a tak by kraj už v příštím roce mohl hledat peníze na jeho rozvoj,“ upozornil Radim Zika. 

http://www.cerstvezpravy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů