Čtvrtek, 18. dubna 2024

Emise CO2 lze snížit i o víc než 20 procent

Emise CO2 lze snížit i o víc než 20 procent
Náměstek britského ministra pro životní prostředí Ian Pearson přijel do České republiky jako host setkání ministrů životního prostředí visegrádské čtyřky. V rozhovoru pro HN prohlásil, že součástí boje proti změnám klimatu musí být i jaderná energetika.


HN: Evropská unie se nedávno dohodla na snížení objemu emisí oxidu uhličitého o 20 procent do roku 2020. Britská vláda chce jít ještě dál a snížit emise do stejné doby o 26 až 32 procent. Proč?

Jsme přesvědčeni o tom, že v boji se změnami klimatu musíme jít příkladem. Emise CO2 bychom chtěli snížit nejméně o 60 procent do roku 2050. Soudíme, že je možné toho dosáhnout. V návrhu zákona, který jsme předložili tento týden, je soubor opatření. Pokud budou dodržena, snížíme emise nejméně o 26 procent do roku 2020.


HN: Která z opatření, o kterých mluvíte, jsou klíčová?

Není žádné jediné zázračné řešení. Je potřeba jednat na všech úrovních. Počínaje velkými společnostmi, které se účastní obchodování s emisními povolenkami v rámci EU. Dále ale chceme podobný systém zavést i pro společnosti, které v tom stávajícím nejsou. Máme velký program na zlepšení energetické úspornosti dnešních domů, za ten utratíme asi 3,2 miliardy liber. Myslíme, že je potřeba vysvětlit, že každý jednotlivec může pomoci v boji se změnami klimatu. Přijali jsme také přísná opatření pro vládní budovy a podobně.


HN: Jak chcete přesvědčit lidi, aby změnili své zvyklosti?

Lidé v Británii chápou, že změna klimatu je vážné téma. A stále více s tím chtějí něco dělat. Řekl bych, že úkolem vlády je pomoci lidem, kteří chtějí změnit své chování. A vysvětlovat těm, kteří se změnit nechtějí, proč by měli. Máme komunikační programy, kterými toho chceme dosáhnout.


HN: Měl by být součástí souboru opatření v boji se změnou klimatu i rozvoj jaderné energetiky?

Británie je v situaci, kdy budeme muset nahradit třetinu energetické kapacity během 20 let. Je nezbytné, abychom to učinili bez navýšení emisí. Především musíme dosáhnout úspor ve spotřebě. Za druhé musíme rapidně rozvíjet obnovitelné zdroje. Ale až toho všeho dosáhneme, stále zůstane otázka, co je správný energetický mix. A jsme přesvědčeni, že součástí tohoto mixu musí být nový jaderný program.


Český prezident Václav Klaus má na změnu klimatu jiný názor. Ve své knize argumentuje mimo jiné tím, že "environmentalismus" je ideologie, u které hrozí, že v jejím důsledku dojde k omezování svobody...

Především musím říci, že já prezidenta Klause obdivuji za to, co udělal. Jeho poslední knihu jsem nečetl. Když se ale podíváme na závěry Mezivládního panelu pro klimatické změny, tak vidíme, že je více než devadesátiprocentní pravděpodobnost, že globální oteplování je důsledkem činnosti člověka. To je závěr, ke kterému došlo dva a půl tisíce vědců. A když ti nejlepší vědci řeknou, že je taková pravděpodobnost, že se něco stane a bude to mít nějaké důsledky, tak my, jakožto činní politici, si z toho musíme vzít ponaučení.


HN: Někdo říká, že závazek EU snížit emise je bezcenný, pokud se nepodaří přesvědčit země, jako jsou Čína či Indie, aby se připojily...

I Čína si uvědomuje hrozbu změny klimatu. Potřebujeme mezinárodní dohodu, ke které se připojí USA, stejně jako rozvíjející se země. Ale ten závazek na snížení emisí o 20 procent v rámci EU je naprostým minimem toho, co musíme udělat.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů