Sobota, 20. dubna 2024

Gandalovič sondoval možnosti rekonstrukce čistírny odpadních vod v Ostravě

Gandalovič sondoval možnosti rekonstrukce čistírny odpadních vod v Ostravě

Ministr zemědělství ČR Petr Gandalovič si dnes dopoledne v rámci návštěvy Moravskoslezského kraje prohlédl čistírnu Ústřední čistírnu odpadních vod v Ostravě -Přívoze. Informovala o tom mluvčí ministerstva zemědělství Táňa Králová. Provozovatelem Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV), která v současné době čistí 99% odpadních vod z katastru města Ostravy, je společnost Ostravské vodárny a kanalizace a.s. (OVAK). Ta je majetkem statutárního města Ostravy.

Provoz ÚČOV byl zahájen v roce 1996. Projektovaná kapacita čistírny je 638 tisíc ekvivalentních obyvatel.V současné době je čistírna hydraulicky zatížena zhruba na 55%, to znamená 370 tisíc ekvivalentních obyvatel. „Čistírna splňuje většinu odtokových parametrů, s výjimkou parametru celkového dusíku, který je dán legislativou EU. Jeho hodnota na odtoku z čistíren nad 100 tisíc obyvatel musí být podle této směrnice do roku 2010 menší než 10mg/l. Nyní je průměrná hodnota na odtoku 14 mg/l,“ uvedl ministr Gandalovič s tím, že při současném složení technologické linky ÚČOV nelze tento parametr splnit. „Proto je nutná rekonstrukce čistírny, která umožní této hodnotu dosáhnout,“ doplnil.

Podle jeho slov se jedná se o velmi složitý projekt, protože ÚČOV zpracovává odpadní vody z koksoven, které jsou velkým zdrojem dusíkatého znečištění. Práce na úpravách přitom budou probíhat za plného provozu a jsou rozvrženy na dobu dvou let.

Rekonstrukce ÚČOV představuje investici ve výši cca 310 mil. Kč, finance jsou zajišťovány majitelem infrastruktury - statutárním městem Ostrava. V roce 2005 bylo rozhodnuto, že akce bude zařazena do souboru staveb, které budou spolufinancovány z EU v rámci fondů soudržnosti pod názvem "Dokončení odkanalizování Ostravy Projekt 2 ". Stavební povolení pro tuto rekonstrukci je již vydáno, nyní je třeba dořešit otázku finančního pokrytí investice.

„Po ukončení rekonstrukce bude ÚČOV splňovat veškeré kvalitativní ukazatele na vypouštěné odpadní vody požadované EU. A zároveň to bude další významný krok ke zlepšení životního prostředí na Ostravsku,“ upozornil ministr.


Zdroj: Agris, 24.05.2007
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů