Pátek, 29. března 2024

Konference soutěže „Zlínská CO2 liga“ v Hostětíně

Konference soutěže „Zlínská CO2 liga“ v Hostětíně

30. května proběhla v pasivní budově Centra Veronica [1] v Hostětíně [2] konference soutěže „Zlínská CO2 liga“. Konference byla završením soutěže, ve které soutěžící zpracovávali problematiku klimatických změn, úspor a obnovitelných zdrojů energie.

 

Na konferenci prezentovalo své projekty 7 soutěžních skupin v kategorii základních škol a 4 skupiny v kategorii středních škol. „Bylo velmi těžké vybrat tři nejlepší projekty, protože všechny skupiny prokázaly ohromnou snahu a tvořivost. Hodnotili jsme především odbornou stránku, ale zásadní byl i způsob provedení a nápaditost“, říká předsedkyně poroty Ing. Miroslava Knotková z Energetické agentury Zlínského kraje o.p.s. pod jejíž záštitou se soutěž „Zlínská CO2 liga“ i konference konaly.

Kategorie základních škol:

1. místo ZŠ Luhačovice

2. místo ekoškola ZŠ Zlín - Štípa

3. místo ZŠ Zlín Želechovice

 

Kategorie středních škol:

1. místo: SZŠ Uherské Hradiště

2. místo: Střední škola informatiky, elektrotechniky a řemesel z Rožnova pod Radhoštěm

3. místo: Arcibiskupské Gymnázium v Kroměříži.

 

Vítěz v kategorii základních škol myslím nikoho nemohl překvapit, protože  soutěžní skupina ze ZŠ Luhačovice měla projekt připravený opravdu skvěle. Překvapením bylo snad i pro samotné výherce umístění Střední zdravotnické školy z Uherského Hradiště na prvním místě. I když není zaměření studentů technické, projekt se jim opravdu vydařil“, říká člen poroty Ing. Jaroslav Jakubes z firmy Enviros s.r.o. [3], která nyní podporuje rozvoj obnovitelných zdrojů energie ve Zlínském kraji v rámci projektu Energy4Cohesion [4].

 

Vítězové získali věcné ceny a celodenní výlet na koupaliště v obci Rusava, jehož voda je ohřívaná energií slunce.

 

„Jsme moc rádi, že problematika klimatických změn žáky a studenty zaujala natolik, že se jich do soutěže zapojilo více než 160. Rozhodně budeme pokračovat ve snaze přiblížit dětem problematiku klimatických změn a obnovitelných zdrojů energie i v budoucnosti“, říká organizátorka soutěže Hana Němcová z Centra Veronica Hostětín.

 

Soutěž organizovalo Centrum Veronica Hostětín / ZO ČSOP Veronica. Byla financována z programu Toyota Environmental Activities Grant Program společnosti Toyota Motor Corporation.

 

K rozhovoru a k doplnění informací kontaktujte prosím Hanu Němcovou, tel. 572630670, 737788617, hostetin@veronica.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů