Pátek, 29. března 2024

Kvůli hluku se možná zavřou i některé silnice

Kvůli hluku se možná zavřou i některé silnice

Jižní Morava - Ředitelství silnic a dálnic kvůli hluku nedávno dokonce pohrozilo, že uzavře některé úseky silnic, protože nemá peníze na protihluková opatření.

Brzy totiž vyprší výjimky hygieniků, které umožňují, aby v některých lokalitách byly překročeny hlukové limity. A podle legislativy by nadměrnou hlukovou zátěž měl řešit vlastník komunikace. Tato starost tedy padá na bedra Ředitelství silnic a dálnic. To ovšem odhaduje, že vyřešení staré hlukové zátěže kolem hlavních silnic a dálnic bude stát desítky miliard korun.

„Nezbývá nic jiného než se seriózně zabývat myšlenkou, že bychom některé úseky museli zcela zavřít,“ uvedl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR Alfred Brunclík.

Podle něho by nadměrnou hlukovou zátěž neměl řešit jen stát. „Pokud si někdo postaví dům těsně u silnice, po nastěhování stačí podat stížnost na nadměrný hluk a investor je automaticky pokutován za neplnění zákona. To nemá nikde v Evropě obdoby,“ tvrdí Brunclík. U staré hlukové zátěže bylo možné překročení limitů hluku až o 20 decibelů.

Zdroj:Rovnost - Brněnský a jihomoravský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů