Středa, 24. dubna 2024

Vybíjení slonů v Africe je nejvyšší od roku 1989

Vybíjení slonů v Africe je nejvyšší od roku 1989
V Haagu včera začala schůzka signatářů Úmluvy o mezinárodním obchodu ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES). Krátce před zahájením jednání v sobotu organizace povolila vývoz 60 tun slonoviny ze tří jihoafrických zemí do Japonska, což okamžitě vyvolalo kritiky ze strany ochránců přírody.

Světový obchod se slonovinou byl zakázán v roce 1989, právě na popud CITES. To podle expertů významně pomohlo omezit zabíjení slonů a zvýšit jejich populaci.

Sloni v ohrožení

V sobotu ovšem dal výkonný výbor CITES svolení k jednorázovému prodeji slonoviny z Botswany, Namibie a Jihoafrické republiky do Japonska.

To se nelíbí ekologům, kteří upozorňují, že vraždění slonů pro kly, především ve střední Africe, nyní dosahuje nejvyšší úrovně od roku 1989. Na ilegálním obchodu se podle nich podílejí především organizované gangy vedené Asiaty. Jen za loňský rok bylo podle expertů nezákonně usmrceno až 23 000 afrických slonů.

Ekologové také v této souvislosti upozornili, že obdobné rozhodnutí před deseti lety zvýšilo poptávku po této surovině na černém trhu a vystavilo slony vážnému nebezpečí.

Organizace ale slíbila, že bude přísně sledovat dopady prodeje slonoviny na černý trh. Trojice zemí, z jejichž skladů slonovina pochází, již slíbila, že výtěžek dá na fondy určené k ekologickým akcím. Japonsko se zase zaručilo, že bude monitorovat využití zásilky a zamezí jejímu případnému exportu do třetí země. O koupi slonoviny na poslední chvíli projevila zájem i Čína, ta ale v hlasování výkonného výboru CITES neuspěla.

Rozdělená Afrika

Očekává se, že také haagskou schůzku ovládne vzrušená debata o slonovině vzhledem k tomu, že africké země jsou rozdělené na ty, které chtějí přísně chránit slony, a ty, jež namítají, že počet těchto velkých, a často nebezpečných zvířat roste nezvladatelným způsobem.

Zatímco Botswana a Namibie žádají uvolnění podmínek obchodování se slonovinou z jihoafrických zemí a upozorňují i na výhody, které může prodej slonoviny přinést ochraně živočichů a místním komunitám, Keňa a Mali vyzývají k dvacetiletému moratoriu na prodej slonoviny z těchto zemí.

Mezinárodní obchod s volně žijícími druhy zaznamenává podle AFP roční obrat mezi 13 a 26 miliardami dolarů.

Na seznamu CITES je více než 33 000 rostlinných a živočišných druhů, jejichž obchod je regulován. Se zhruba 800 vysoce ohroženými druhy je komerční obchodování zcela zakázáno.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů