Pátek, 29. března 2024

Soud: Úřady nesmějí měřit hluk z restaurací tajně

Soud: Úřady nesmějí měřit hluk z restaurací tajně

BRNO - Radnice bojují s hlukem restaurací vyhláškami. Nejvyšší správní soud ztížil život úřadům, které kontrolují, zda restaurace a další provozovny nejsou příliš hlučné.  V kauze pražské restaurace U Starého pivovaru rozhodl, že hluk restaurací nesmí hygienici měřit tajně bez vědomí majitelů, ale zároveň tak, aby se o kontrole podnikatelé nedozvěděli dopředu a měření tak nemařili.

Nezákonné, řekl soud
Majitelka restaurace u Starého pivovaru dostala pokutu 50 tisíc korun, protože hygienici opakovaně naměřili v blízkosti restaurace překročené limity pro hluk. O tom, že hygienici provozovnu kontrolují, se ale nedozvěděla ani majitelka restaurace ani zaměstnanci.

Majitelka se proti pokutě odvolala, právě s argumentem, že o měření nebyla informována. Výsledky tak mohly být podle ní zkreslené. "Měření hluku není objektivní technickou záležitostí, nýbrž do značné míry závisí na jednání a závěrech osob, které je provádějí," uvedla ve stížnosti.

U nižších soudů úspěšná nebyla, Nejvyšší správní soud jí však dal zapravdu. Případ a svůj verdikt zařadil do sbírky důležitých rozhodnutí, podle nichž se řídí i rozhodování v dalších podobných  kauzách.

Podle soudu je měření hluku uskutečněné zcela bez přítomnosti a vědomí provozovatelky restaurace nebo jejich zaměstnanců nezákonné. Proto soud nařídil celý případ znovu projednat.

...ale předem to vědět nemusíte
 
Senát Nejvyššího správního soudu pod vedením Miluše Doškové ale zároveň uvedl, že majitel provozovny nemusí být o měření informován s předstihem. Ze zákona není ani nutné, aby byl přítomen po celou dobu měření.

Pokud by totiž podnikatelé věděli, že se hluk bude měřit s předstihem, nebylo podle soudu nic jednoduššího než zajistit v restauraci klid. "V řadě případů by přítomnost provozovatele restaurace nebo služby po celou dobu měření mohla zcela účel tohoto měření zmařit," dodali soudci.

Podle soudu se tak úřady musí vyrovnat se střetem dvou zájmů. A soud dal také jasný návod, jak v tomto případě postupovat.
 
To znamená kontrolu hluku zahájit a pak o ní informovat ty, kterých se měření týká.

"V zájmu zajištění řádného a pravdivého změření hluku je žádoucí, aby orgán ochrany veřejného zdraví v okamžiku, kdy již nebude možné účel měření zmařit, provozovatele, případně jeho zaměstnance či zástupce, který se v provozovně zdržuje, o probíhajícím měření vyrozuměl a přizval ho k účasti na něm," uvedl soud v rozhodnutí.

Platné i neplatné vyhlášky
Hluk z restaurací, ale také dalších provozoven se většina měst snaží omezovat vyhláškami nebo tím, že stanoví například u letních zahrádek noční klid.

Ne vždy úspěšně. Ústavní soud tak jako poslední zrušil vyhlášku Kladna, která regulovala veřejný pořádek v restauracích a při pořádání veřejných akcí. Kladno nemělo pravomoc takovou vyhlášku přijmout.

Zrušená vyhláška například nařizovala hostinským dohlížet na to, aby jejich hosté neobtěžovali ostatní obyvatele města nadměrným hlukem.

Hlukem z restaurací se zabýval také veřejný ochránce práv Otakar Motejl. Obce podle něj  mohou regulovat provoz letních zahrádek u restaurací, včetně otevírací doby, podle zákona o obcích.

Kancelář veřejného ochránce práv také upozornila na často chybné postupy stavebních úřadů a hygieniků. "Stává se, že stavební úřad řekne: Hluk nás nezajímá, obraťte se na hygieniky. A ti zase: S tím nemůžeme nic dělat, obraťte se na stavební úřad," uvedl.
"To je ale špatně. Hygienici i stavební úřad by se měli zabývat stížností v celém rozsahu a sami kontaktovat druhý úřad," dodal Motejl.

V Ostravě se kromě hygieniků do kontroly hlučných restaurací zapojili i strážníci městské policie. Ti mají přístroje na měření hluku, výsledky měření předávají hygienikům.

 Tomáš Fránek
http://www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů