Pátek, 19. dubna 2024

Růst cen je nezadržitelný

Růst cen je nezadržitelný
Elektřina je pro české firmy už dnes drahá. A bude ještě hůř: proud od příštího roku bude zdražovat rychleji, než odborníci čekali ještě před pár měsíci.

Ceny elektřiny v Česku začne už za měsíc určovat nově vzniklá Energetická burza Praha. Ta vyjasní poměr nabídky a poptávky po elektřině a tím pádem bude proces tvorby ceny průhlednější a jasnější. Na druhou stranu se ještě zvýrazní mezinárodní charakter obchodování s elektřinou.

Jsme jediní s přebytkem

"Je třeba si uvědomit, že jsme jedinou zemí ve střední Evropě, která má přebytek elektřiny. A při obchodech na burze se exportu nedá nijak bránit, navíc burza usnadní pozici silných nadnárodních obchodních společností," říká Zdeněk Duba, šéf teplárenské společnosti Dalkia, která také vyrábí elektřinu a obchoduje s ní.

Podle energetiků se tak zřejmě už od ledna příštího roku prakticky vyrovnají české ceny proudu s německými. Půjde o slušný skok - zatímco letos se u nás prodává megawatthodina elektřiny průměrně za 43 eura, v Německu si elektřinu na příští rok objednávají obchodníci momentálně za víc než 56 eur.

Ještě dražší bude elektřina na Slovensku, kde pondělní aukce Slovenských elektráren (lídr energetického trhu) skončila na cenách přes 60 eur. Protože přenosové sítě mezi Českem a Slovenskem nepředstavují výraznou bariéru, čekají odborníci, že se na české burze bude nakupovat hodně energie pro Slovensko.

Ještě větší deficit však hlásí například Maďarsko, jemuž chybí z vlastních zdrojů asi čtvrtina elektřiny.

A ještě kritičtější je situace na Balkáně, kde kvůli tlaku EU odstavili řadu zastaralých zdrojů. V některých státech, například v Albánii, už musí stát omezovat příděl energie pro firmy a cena proudu v balkánských zemích už je na dvojnásobku cen českých.

Rozhodující je Německo

Odborníci přesto čekají, že se naše ceny budou blížit spíše německým než slovenským či dokonce balkánským. "Pokud by u nás stoupla cena nad úroveň elektřiny v Německu, začnou se zvedat dovozy německé elektřiny na náš trh, protože i z tohoto směru mají přenosové sítě dostatečnou kapacitu. Vyšší import elektřiny ze Západu by prudšímu růstu cen bránil," vysvětluje analytik společnosti Wood and Company Tibor Bokor.

I tak ale Bokor souhlasí s tím, že růst ceny bude na českém trhu rychlejší, než se ještě před pár měsíci zdálo. Dlouhodobá analýza Wood and Company pocházející z dubna letošního roku počítá s tím, že se u nás po Novém roce cena proudu zvedne na 1512 korun, což znamená podle současného kurzu 53 eur za megawatthodinu. "Teď to ale vypadá, že růst bude o něco vyšší. Vše ukáže za pár týdnů burza," říká Bokor. Duba z Dalkie o vývoji vůbec nepochybuje: "Na burze se naše ceny velmi rychle vyrovnají s německými."

Zatímco na východ od našich hranic letí ceny dramaticky vzhůru, na západě je nyní větší klid. Německé spotové ceny - tedy ceny z okamžitých nákupů elektřiny, která se hned dodává - se momentálně pohybují pod současnou cenou českou, tedy jen kolem 40 eur.

Náklady elektráren

Podle Bokora se elektrárnám navíc od ledna prodraží náklady na emise skleníkových plynů, riziko představuje i teplé léto, kdy nízký stav stav vody v řekách snižuje výkon vodních a jaderných elektráren, navíc kvůli klimatizaci roste spotřeba. To všechno jsou vlivy, které ceny potlačí nahoru.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů