Pátek, 29. března 2024

Na lepší recyklační služby musí domácnosti počkat

Na lepší recyklační služby musí domácnosti počkat

Několik malých změn zákona o odpadech, které ve středu 27. 6. projednala vláda, nezajistí lepší recyklační služby pro domácnosti, podotklo Hnutí DUHA.

Ekologická organizace prosazuje sadu důležitých úprav v zákoně, které usnadní třídění odpadu a umožní, aby recyklace stoupla.

Zatímco popelnice stojí před každým domem, k barevným nádobám na tříděný odpad musí průměrná česká domácnost chodit 140 metrů daleko. Proto míra recyklace odpadu u nás činí jen asi 16 procent. V sousedním Německu či Rakousku už využívají kolem poloviny odpadků.

Ekologická organizace v roce 2003 navrhla a prosadila, aby vláda do plánu nakládání s odpady zařadila zvýšení recyklace na 50 procent. Nutnou podmínkou je několik změn v legislativě, které otevřou cestu lepšímu využití odpadu a domácnostem usnadní třídění.

Vláda ve středu projednala úpravy v zákoně, které se týkají hlavně dopravy odpadů přes hranice, opatření proti toxickým, takzvaným perzistentním organickým látkám. Podporu recyklace tato novela neobsahuje.

 Ivo Kropáček z Hnutí DUHA řekl:

„Zatímco popelnice stojí před každým domem, k barevným kontejnerům na tříděný odpad to často máme stovky metrů. Lepší recyklační služby pro naše domácnosti zajistí, aby třídit odpad bylo postupně stejně snadné jako jej sypat do popelnice. Ale stát musí otevřít cestu několika důležitými změnami v odpadovém zákoně. Navržená novela zatím podporu recyklace úplně vynechává.“

Kontakt:             Ivo Kropáček, odpadový expert Hnutí  DUHA, telefon 604 207 302, email ivo.kropacek@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů