Čtvrtek, 28. března 2024

Společný projekt MPO a nizozemské SenterNovem: jak motivovat firmy ke snižování spotřeby energie?

Společný projekt MPO a nizozemské SenterNovem: jak motivovat firmy ke snižování spotřeby energie?

Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, Svaz průmyslu a dopravy ČR a Nizozemská agentura pro inovaci a trvale udržitelný rozvoj (SenterNovem) uspořádaly seminář zaměřený na možnosti uplatnění dobrovolných dohod ke zvyšování energetické účinnosti v průmyslové sféře v ČR. Účelem semináře bylo představit principy dobrovolných dohod a zkušenosti s jejich uplatněním v Nizozemí. Zároveň byl představen společný projekt MPO a nizozemské vládní agentury SenterNovem, který má identifikovat možnosti zavedení dobrovolných dohod v České republice.

"Projekt má ukázat, jak by mohly dobrovolné dohody vypadat v českých podmínkách a především jaký benefit by mohly přinést českým průmyslovým podnikům. Dobrovolné dohody by měly podniky finančně motivovat ke snižování spotřeby energie, na rozdíl od regulatorních opatření Evropské unie, které přináší firmám jen další náklady", řekl na semináři Ing. Ladislav Pazdera, ředitel odboru elektroenergetiky MPO.

S dobrovolnými dohodami mezi státní správou a průmyslovým sektorem mají v Evropě největší zkušenosti např. ve Velké Británii nebo právě v Nizozemí, kde průmyslové podniky mají možnost dobrovolně navrhnout plán snížení spotřeby energie na jednotku své výroby. Pokud tento plán následně dodržují, mají přístup k některým dotacím a především jsou osvobozeny od daní za spotřebu paliv a energií. Tyto daně mají být v Česku zavedeny od roku 2008.

Projekt, na kterém se kromě MPO a agentury SenterNovem podílí i Svaz průmyslu a dopravy a poradenská firma ENVIROS, má být ukončen v říjnu letošního roku.

Autor: Mgr. Tomáš Bartovský, tiskový mluvčí MPO bartovsky@mpo.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů