Čtvrtek, 25. dubna 2024

V Troubkách uctili památku obětí povodní

V Troubkách uctili památku obětí povodní
Pokud se řekne povodně na Moravě v roce 1997, lidé si většinou vybaví tragický osud Torubek nad Bečvou na Přerovsku. Při záplavách tam zemřelo devět lidí, mnoho domů bylo zničeno. V neděli se v obci uskutečnil pietní akt za oběti řádění přírodního živlu.

"Byla to tragédie pro celou naši rodinu. Máma žila sama ve starém domě, který spadl. Našli ji tam až za tři dny, zasypalo ji tam, nemohli jsme se k ní dostat. V nemocnici zemřela. Stále je to živé," řekl jeden z troubeckých obyvatel Alois Špalek.

Podle starosty obce Radka Brázdy na tragické události lidé stále myslí. "Vzpomínky jsou stále živé a bolestné. Přesvědčil jsem se o tom i při rozhovorech s našimi obyvateli," podotkl starosta.

Oběti ničivých záplav si dnes přišel připomenout i olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Pietnímu aktu v obci předcházela mše. "Povodně bychom mohli nazvat pojmem hodnot. Stačila jedna jediná noc a většina domů padla k zemi. Lidé byli odkázáni na pomoc druhých. Zvítězila lidská solidarita a láska," připomněl troubeckým i tamní duchovní.

Součástí čtyřdenní vzpomínkové akce na desetileté výročí od povodní byla i výstava s názvem Proměny obce aneb deset let poté..., fotbalový turnaj, křest almanachu a hudební vystoupení. "Letos jsme na záplavy zavzpomínali v podstatně větším rozsahu. Smyslem bylo připomenout, nezapomínat a pamatovat si, že takové události se tady staly. Ale zároveň se snažíme to nevidět pesimisticky a chceme se dívat do budoucna. Přírodní živly tady jsou a budou a lidé se musejí naučit s nimi bojovat a žít," řekl starosta obce Brázda.

Voda vtrhla do Troubek 7. července 1997. Živel srovnal se zemí více než polovinu domů v obci; zbourat se muselo 335 stavení a o střechu nad hlavou přišla polovina ze 2000 troubeckých občanů. Škody, které nečekaný příval vody napáchal, dosáhly 700 milionů korun.

http://www.nova.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů