Sobota, 20. dubna 2024

Třídicí linka odpadu je opět v provozu

Třídicí linka odpadu je opět v provozu

ČESKÝ KRUMLOV - Požár separační linky, která sloužila k třídění komunálního odpadu nejen samotného Českého Krumlova, ale i dalších sedmnácti obcí z regionálního svazku obcí Vltava, zcela zničil loňského 21. listopadu třídící zařízení.

V závěru června byla po požáru znovu rekonstruovaná separační hala otevřena, ale předtím bylo nutno přijmout dalších deset nových pracovníků. Z pětadvaceti zájemců přijaly Služby města sedm lidí, z těch ale čtyři odešli ještě ve zkušební lhůtě. Práce by tedy byla, ale zájem je menší. Služby města v průměru ročně vytřídí 600 tun papíru (odebírá jej firma z Rakouska) a 600 tun plastu (český odběratel). Ceny vytříděného odpadu ale neustále klesají. Například u čirého plastu z původních 12 tisíc korun za tunu na současných osm tisíc, podobné je to i u papíru. Ceny za separovaného skla se mění při každém odběru.

Pracovníci Služeb města sedm měsíců museli odpad třídit ručně s tím, že se nedotříďoval na jednotlivé frakce, to znamená na PET lahve bílé, barevné, na tvrdý a měkčený plast (folie). Třídění odpadu bylo náročné fyzicky i časově, řekla Haló novinám tisková mluvčí českokrumlovského městského úřadu Jana Zuziaková. Bez linky se nestihlo vytřídit veškerý separovaný odpad.

Pokud jde o samotný požár, policie při šetření vyloučila chybu zaměstnanců, techniky i elektrozařízení. Zřejmě došlo k tomu, že někdo vysypal žhavý popel do kontejneru s plastem, který se pak na třídící lince vzňal. Oheň zlikvidoval technologickou linku, vytříděný odpad a částečně poškodil halu. Celková škoda - 3,95 milionu korun na samotné lince, půl milionu stálo dočišťování po likvidaci ohně, skoro dva miliony oprava haly - byla vyčíslena skoro na sedm milionů korun. Zatím není jasné, kolik z toho uhradí pojišťovna a kolik zůstane na městu. Český Krumlov bude zřejmě jednat o úhradě určitého podílu na vzniklé ztrátě i s dalšími obcemi, pro které zajišťuje separaci odpadu.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů