Pátek, 29. března 2024

Místní Agenda 21 – Cesta ke kvalitní obci

Místní Agenda 21 – Cesta ke kvalitní obci

Celostátní setkání obcí, měst i regionů, které usilují o lepší práci svých úřadů a zvyšování kvality života svých obyvatel se dnes uskutečnilo ve Zdravém městě Ústí nad Labem. Více jak 60 účastníků z celé republiky diskutovalo o rozvoji samospráv v duchu tzv. místní Agendy 21 (MA21), mezinárodního programu, jež slaďuje sociální, ekonomickou i ekologickou dimenzi života na místní a regionální úrovni za aktivní účasti veřejnosti. Tuto akci iniciovala Národní síť Zdravých měst ve spolupráci s Ministerstvem vnitra a pod záštitou ministra životního prostředí jako předsedy Pracovní skupiny pro místní Agendu 21.

Cílem dnešního setkání zástupců obcí, regionů a ministerstev bylo zejména předání aktuálních informací o možnostech finanční a metodické podpory, výměně zkušeností a navázání další spolupráce. „Chtěli jsme dát dohromady aktivní obce a regiony, ale i neziskové organizace, které se snaží usilovat o vyšší kvalitu rozvoje svého území podle mezinárodních standardů a nabídnout možnost si vyměnit zkušenosti, vzájemně se poučit a získat informace o tom, kde získat na svoji další činnost peníze. Chtěli jsme ukázat ty nejlepší příklady z praxe“, shrnul hlavní záměr semináře ředitel NSZM Petr Švec.

Seminář otevřela vedle ústeckého náměstka primátora Arno Fišery, politika pro Projekt Zdravé město a MA21 (PZM a MA21), náměstkyně ministra životního prostředí (MŽP) Rut Bízková, která ocenila postup všech aktivních měst a obcí a vyzdvihla potřebu sledovat postup prostřednictvím konkrétních dat, jejich vyhodnocení a poučení se z výsledků.

V loňském roce se místní Agenda 21 stala jednou z oficiálních metod kvality veřejné správy a Ministerstvo vnitra jako garant této oblasti pokračuje v další podpoře tohoto programu. „Jsem ráda, že MA21 byla zahrnuta do hodnocení cen ministra vnitra za kvalitu a že o toto ocenění je vzrůstající zájem. Kritéria MA21 jsou konkrétní a jasně prokazatelná a je dobře, že například MŽP nebo do budoucna i resort vnitra prostřednictvím evropských fondů bude podporovat jejich rozvoj co do množství i kvality“, uvedla Martina Jalovecká z Ministerstva vnitra.

Mezi pokročilá města, která prezentovala své úspěšné postupy, patřilo i hostitelské Zdravé město Ústí nad Labem, jež představilo svůj grantový program nabízející pro letošní rok až 300 tisíc Kč na podporu nejrůznějších aktivit zejména neziskových organizací. „Grantový systém nám umožňuje vylepšovat komunikaci a zapojovat širokou základnu neziskových organizací ve městě, zároveň podpořit řadu dobrých aktivit a akcí - od poloviny roku 2005 bylo uděleno v rámci této podpory téměř 900 tis. Kč“, upozornila Eva Poláčková, koordinátorka PZM a MA21. Jak měřit úspěšnost pomocí místních a expertních ukazatelů a jak sladit strategické a komunitní plány rozvoje města prezentovali zástupkyně dalšího severočeského Zdravého města Litoměřice.

Dobrou praxi však představili i další členové NSZM, jako Zdravé město Chrudim, Zdravý mikroregion Drahanská Vrchovina a Zdravý kraj Vysočina.

Seminář s názvem „MA21 - Cesta ke kvalitní obci“ byl součástí tzv. Letní školy NSZM, akreditovaného vzdělávacího programu NSZM pořádaného pravidelně třikrát do roka pro koordinátory a politiky PZM a MA21. Každá Škola se zaměřuje vždy na určité aktuální téma důležité pro rozvoj těchto mezinárodních programů v obcích a regionech. Letní školu hostí právě Zdravé město Ústí nad Labem a její program bude zaměřen např. na strategické a komunitní plánování, komunikační dovednosti a samozřejmě na diskusi všech účastníků a výměnu zkušeností. Setkání bude probíhat až do pátku 13.7. v prostorách Univerzity J.E. Purkyně a ústeckého Magistrátu.

Více informací: www.nszm.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů