Čtvrtek, 28. března 2024

ČEZ plánuje ukládání CO2 v podzemí.

ČEZ plánuje ukládání CO2 v podzemí.
Po roce 2020 se v Evropské unii nebude stavět žádná elektrárna, která by vypouštěla emise kysličníku uhličitého (CO2) do ovzduší. Podle plánu Evropské komise by se v té době již mohly technologie CCS (Carbon Capture and Storage) využívat v komerčních podmínkách. Pokud by emise při výrobě elektřiny, např. ze spalování uhlí, vznikly, budou se zachycovat a přepravovat k uložení pod zem - do hloubky minimálně 800 metrů.

Vývoj nízkoemisních technologií je však teprve v začátcích. Náklady na ukládání CO2 se dnes odhadují na 25-60 eur na tunu CO2. Vědci však očekávají, že s omezeným přidělováním povolenek na vypouštění těchto emisí cena povolenek poroste a na druhé straně by s širším využitím nových technologií mohly náklady na uložení tuny CO2 klesnout pod 20 eur. Od roku 2015 se předpokládá testování technologií CCS, které se vyvíjejí v mnoha variantách, ve vybraných elektrárnách. V Evropské komisi se v současnosti diskutuje o podpůrných mechanismech výzkumu a vývoje v této oblasti, závěry by měly být přijaty koncem letošního roku.

VÝSTAVBA DEMONSTRAČNÍCH nízkoemisních jednotek (Zero Emission Power Plants) v rámci Evropské unie má za cíl uvést v letech 2012-2015 do provozu deset až dvanáct takových zařízení. Česká elektrárenská společnost ČEZ chce alespoň jednu z nich stavět na území ČR, a to buď při některé stávající elektrárně, nebo u zcela nového zdroje. Podle ČEZ by se mohlo v elektrárně Hodonín ověřovat oddělení CO2 ze spalin z fluidních kotlů a v blízkosti jsou lokality, kde lze CO2 ukládat. Pokud jde o připojení jednotky CCS k novému zdroji na výrobu elektřiny, v úvahu připadá lokalita Počerady nebo Ledvice v severních Čechách. Nejdřív však musí mít ČEZ vyjasněno, kde se nová elektrárna vůbec bude stavět a především kde bude mít zajištěnou dlouhodobou dodávku uhlí.

AUTOR: Milena Geussová
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů