Čtvrtek, 28. března 2024

Kraj podpoří ekologii a místní akční skupiny

Kraj podpoří ekologii a místní akční skupiny

BRNO - Zastupitelé jihomoravského kraje se rozhodli podpořit ekologicky příznivý provoz a takzvané Místní akční skupiny (MASky).

Úřady se utkají o zelený titul

Padesát úřadů a institucí na jižní Moravě se přihlásilo do letošního ročníku Soutěže o ekologicky nejpříznivější provoz, kterou vyhlásil Jihomoravský kraj. Kromě obecních a městských úřadů nebo státních institucí se přihlásil dokonce jeden vojenský újezd. Oproti loňsku, kdy soutěžilo jen třináct účastníků, se tak podstatně zostří konkurence.

„Princip je v tom, zda ten který úřad například třídí odpad, jestli podporuje cyklodopravu zaměstnanců, kolik procent rozpočtu věnuje na ekologii nebo jestli v ní proškolil své zaměstnance,“ objasnil ředitel krajského úřadu Jiří Crha. Výsledky soutěže budou známé na začátku října.

Kraj podpoří místní akční skupiny

Kdo chce dotace, musí nejdřív investovat. Tuto zásadu pochopil jihomoravský kraj, jehož rada rozhodla o podpoře takzvaných Místních akčních skupin. Ty sdružují obce, mikroregiony, občanská sdružení a podnikatele a mají být jedním z hlavních nástrojů pro čerpání evropských peněz. V jihomoravském kraji však teprve nyní, na rozdíl od některých jiných krajů, získaly pro své fungování podporu.

„Řešili jsme doslova havarijní situaci MASek a rozhodli jsme o poskytnutí peněz hlavně na platy jejich projektových manažerů, jejichž práce je nezastupitelná,“ prohlásil hejtman Stanislav Juránek. Třináct skupin na území kraje získá celkem přes dva miliony korun, a to za podmínky, že v budoucnu doloží čerpání peněz z Evropské unie.

Jiří Novotný

http://brnensky.denik.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů