Čtvrtek, 28. března 2024

Požár vlaku s fosforem zamořil na Ukrajině čtrnáct obcí

Požár vlaku s fosforem zamořil na Ukrajině čtrnáct obcí

Na Ukrajině u Lvova v pondělí vykolejil vlak s fosforem, který začal hořet. Požár se podařilo uhasit, na místě však nadále pracují záchranné skupiny. Mrak jedovatých zplodin zasáhl oblast o rozloze 90 kilometrů čtverečních, kde se nachází 14 vesnic. Dvacet lidí včetně deseti obyvatel bylo hospitalizováno s otravou, ale nejsou v ohrožení života, dalších 815 lidí evakuovali.

KYJEV - Vlak jedoucí z Kazachstánu do Polska vykolejil v pondělí večer u Lvova. Patnáct z 58 vagónů se převrátilo a šest jich začalo hořet. Vlak vezl vysoce hořlavý žlutý fosfor, který samovolně vzplane při teplotách nad 40 stupňů Celsia. Podle zástupce kazašské společnosti Kazfosfat, která vlak vypravila, bylo v 15 cisternách 750 tun žlutého fosforu.

Jedovaté zplodiny zasáhly 14 vesnic, kde žije na 11 000 lidí, oznámil  mluvčí ministerstva pro mimořádné situace Ihor Krol.

Záchranářům se podle mluvčího ukrajinského ministerstva pro mimořádné situace Ihora Krola podařilo oheň uhasit už v pondělí večer, ale nadále na místě nehody pracují.

"Došlo ke katastrofě. Po černobylské katastrofě se nyní vypořádáváme s případem, který reálně ohrožuje naše lidi," řekl vicepremiér Oleksandr Kuzmuk. "Je to mimořádná událost, jejíž důsledky nelze ani předvídat," dodal.

Hořící vlak s fosforem hasí ukrajinští hasiči. Foto: REUTERS

Vesničanům, kteří zůstali ve svých domech, úřady nařídily nevycházet ven. Nesmí také používat vodu ze svých studní, jíst zeleninu, kterou si vypěstovali, ani pít mléko od vlastních krav. Při hoření fosforu se vyvíjí oxid fosforečný, který ohrožuje dýchací systém. Již požití 50 miligramů způsobuje vážnou otravu lidského organismu.

Sloučeniny fosforu se používají při výrobě fosforečných hnojiv, ale také v zubních pastách, v pesticidech, čistících prostředcích, dále ve výbušninách, zábavné pyrotechnice nebo při výrově nervových plynů.

aš. International Herald Tribune

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů