Čtvrtek, 28. března 2024

Sladkovodní obři v ohrožení. Příliš lákají rybáře

Sladkovodní obři v ohrožení. Příliš lákají rybáře

USA - Lochneská příšera je podle všeho mýtus. Její existenci se alespoň zatím na vědecké bázi prokázat nepodařilo. Na celém světě ale najdeme v jezerech a řekách rybí monstra, která si svou velikostí a tvary se skotskou obludou nezadají.

Navíc s ní mají ještě něco společného. K vidění jsou jen zcela výjimečně. Jsou ohrožena vyhynutím.

Platí to pro pangase mekongského, obřího sumce, dorůstajícího délky tří metrů a váhy tří set kilogramů. Loni byl v Mekongu chycen jediný exemplář.

Na listině ohrožených druhů je i veslonos americký, vzdálený příbuzný jeseterů, vyznačující se chrupavčitým výrůstkem na hlavě dosahujícím až třetiny délky těla této "živoucí fosilie".

Stejně tak ohrožen je i další třímetrový sladkovodní obr, veleparma thajská.

Důvody jsou nasnadě. Velké ryby představují úlovek, jaký se zvlášť cení. A nadto snadný úlovek, neboť nejsou zvlášť hbité a v rybářských sítích - pokud je svou váhou neprotrhly - uvízly v minulosti až příliš často.

Pětina sladkovodních druhů je ohrožena
Biolog Zeb Hogan z univerzity v nevadském Renu zahájil proto nyní ve spolupráci s časopisem National Geographic projekt s cílem upozornit na nebezpečí, které sladkovodním rybím monstrům hrozí. V jeho rámci bude mapovat výskyty vzácných rybích obrů.

"Zachování sladkovodní biodiverzity má zpravidla nízkou prioritu, protože na ryby se díváme jako na potravu a ne jako na živočichy, kterým může hrozit vyhynutí," říká Hogan.

Ačkoliv řeky a jezera představují svým objemem pouze setinu procenta světových zásob vody, žije v nich čtyřicet procent všech rybích druhů. Více než pětina z nich musela být umístěna na Červený seznam Mezinárodní unie na ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN).

Ačkoliv k jejich úbytku přispělo jistým dílem globální oteplování a neustále narůstající průměrná teplota řek, hlavní vinu na rapidně se snižujícím počtu vzácných rybích druhů nese člověk.

Indikátor čistoty řek
Některá z rybích monster zatím ohrožena nejsou, díky své "popularitě" mezi domorodými i zahraničními rybáři se však na Červeném seznamu záhy mohou ocitnout.

Je to i případ arapaimy veliké, dorůstající délky čtyř a půl metru a obývající Amazonku a její přítoky, či probala nilského, jehož stavy se v posledních pěti letech snížily téměř na polovinu. I tak bylo loni chyceno 800 000 tun nilského "okouna".

Rájem velkých ryb je delta největší řeky jihovýchodní Asie Mekongu. Vedle pangase a veleparmy tu žije také obří sladkovodní rejnok trnucha thajská, dorůstající délky pěti metrů a vážící až 600 kilogramů. Už dnes je tento ráj ovšem ohrožen.

"Velké sladkovodní ryby jsou skvělým indikátorem čistoty řek. Jsou prvními oběťmi intenzivního rybaření a trpí také nejvíce degradací životního prostředí," tvrdí Devin Bartley, expert na otázky rybolovu při Organizaci OSN pro zemědělství a výživu.

Ryba, pro kterou je pozdě už teď
Biologové nepřestávají volat po prosazení zásadních opatření, jež by zamezila nezadržitelnému úbytku živočišných druhů. Pro některé z nich je přitom pozdě už teď.

Když počátkem roku pátrala skupina britských vědců v nejdelší čínské řece Jang-c'-t'iangu po delfínovci čínském, který se letos měl stál cílem nákladného ochranářského projektu, zjistila, že vzácný kytovec mezitím podle všeho definitivně vyhynul.
 Radim Klekner
http://www.denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů