Pátek, 19. dubna 2024

Ryby v řece se otrávily

Ryby v řece se otrávily

Rozbor vody z Petrůvky potvrdil nadlimitní hodnoty čpavku, dusitanů a fosforu

Karviná - Výsledky rozborů vzorků vody a uhynulých ryb z říčky Petrůvky v Petrovicích u Karviné potvrdily, že voda byla znečištěna jedovatými látkami. Šetřením už nejméně pátého úhynu ryb během tohoto léta v řece, která přitéká do republiky z Polska, se bude zabývat havarijní komise, která se sejde tento pátek.
Pracovníci laboratoře Ekocentrum Ovalab zkoumali dva vzorky vody, které při předposledním masivním úhynu ryb z řeky dne 22. července odebrali František Pitucha z havarijní služby Povodí Odry a rybář Vilém Kožušník, který havárii tehdy objevil. Oba shodně uvedli, že z vody, ve které byly stovky mrtvých ryb, byl cítit čpavek.
"V jednom vzorku byly téměř tři miligramy čpavku na litr vody, druhém více než tři miligramy. Přípustný limit pro tuto látku je přitom 0,5 miligramů na litr," informoval vedoucí oddělení ekologie průmyslu odboru životního prostředí karvinského magistrátu Jiří Němec. Doplnil, že limit byl v jednom vzorku překročen pětkrát, ve druhém sedmkrát. Nadlimitní hodnoty byly také u dusitanů. "U dusitanů byl limit v obou vzorcích překročen asi osmkrát," sdělil Němec. Také fosforu bylo ve vodě více, než je přípustné, a to šestkrát.
"Ze závěru analýzy vzorků vody i uhynulých ryb vyplývá, že tehdejší úhyn měl charakter akutní otravy," shrnul Němec. Dodal, že ryby uhynuly velmi rychle. "Podle analýzy se to stalo v důsledku náhlé změny vodního prostředí způsobené odpadními vodami," řekl Němec. Karvinský magistrát, Povodí Odry i rybáři jsou přesvědčeni, že znečištění pochází z Polska, avšak zatím se nikomu nepodařilo přimět polskou stranu k jednání a nějakým opatřením, takže hrozí, že ryby budou hynout dál. Pitucha z Povodí Odry uvedl, že pouze polští hasiči vyjádřili názor, že ryby hynou na nedostatek kyslíku způsobený suchem. Nyní je ale již jasné, že devastace řeky má jiný důvod. Asi tři kilometrů od hranice v Polsku je čistička odpadních vod, která by mohla být zdrojem znečištění.
Němec uvedl, že členové havarijní komise budou jednat o dalším postupu. Kromě zástupců magistrátu, Povodí Odry a rybářů by v komisi měl být také zástupce České inspekce životního prostředí a zástupce obce Petrovice u Karviné.
Primátor Karviné Tomáš Hanzel z ČSSD včera řekl, že magistrát zvažuje, že podá trestní oznámení na neznámého pachatele.
Hanzel potvrdil, že jednání s Poláky se zatím nepodařilo navázat. Povodí Odry ale požádalo o pomoc ministerstvo životního prostředí, které může vyvolat jednání na mezinárodní úrovni. "Řešili jsme opakovaný úhyn ryb na Petrůvce s Povodním Odry a krajským úřadem, ale pro mezinárodní jednání máme svázané ruce. Zatím jsem se nicméně dohodl se starostou Petrovic, že příští týden společně navštívíme starostu sousední polské obce," řekl Hanzel, který hodlá informovat také polský konzulát.

Zdroj: Karvinský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů