Čtvrtek, 28. března 2024

Pasivní domy začínají v německé bytové výstavbě vítězit

Pasivní domy začínají v německé bytové výstavbě vítězit
Největší německá firma stavící obytné domy se rozhodla, že v budoucnu bude stavět a rekonstruovat výhradně jen v pasivním standardu. Dala tak najevo, že ekologie a ekonomie si ve stavebnictví vzájemně neodporují.

ABG Frankfurt Holding GmbH je jedna z největších německých firem a vystavěla již přes padesát tisíc bytů. Její rozhodnutí stavět jen v pasivním standardu je tedy velkým milníkem. Zatím nejvýraznějším počinem v této oblasti je sídliště Sophienhof ve Frankfurtu (viz obrázek), které je se 149 byty a užitnou plochou 14.767 metrů čtverečních největším pasivním objektem na světě.

„Naše první pasivní bytové domy se setkaly s velmi pozitivní odezvou a vyvolaly u obyvatel Franfurtu velkou poptávku po pasivních domech", uvedl Frank Junkert, obchodní ředitel společnosti. „Komerční úspěch nás motivoval k pokračování. Jakmile se teď uveřejní, kde plánujeme stavět pasivní bytové domy, vytvoří se hned seznam potenciálních kupců a nájemníků. Sice jsme určitou poptávku předpokládali, ale skutečný zájem o byty nás překvapil. Stěží stíháme stavět nové pasivní domy."

Není divu, že je o tento druh bydlení velký zájem. Byty v pasivních domech nabízí komfort, jsou ekologicky šetrné a jejich výstavba nemusí být ani o moc finančně náročnější než výstavba běžných domů. Doufejme jen, že i v našem prostředí se už v blízké době rozběhne výstavba pasivních bytových domů podobným tempem jako u našich sousedů. Příkladů, že to jde, je hodně. Chybí už jen uvědomění a vůle neplýtvat finančními prostředky na nešetrné stavby. Lze je využívat vysoce efektivně na úsporné stavby, šetrné i k životnímu prostředí. Dle statistik je totiž stavebnictví energeticky nejnáročnějším odvětvím, kde při provozu budov se spotřebuje 30 - 40% veškeré energie (a současně s tím se vyprodukuje i náležité množství emisí). Zde se přímo nabízí možnost úspory energie i nákladů, které u pasivních domů činí až 90% oproti běžné výstavbě. Ušetřené peníze mohou být investovány třeba do vzdělávání, výzkumu nebo trvale udržitelného rozvoje.

Takže jak říká Wolfgang Feist z Passivhaus Institutu: „Staňme se energeticky efektivními!" - „Let's get Energy-Efficient!"

Zdroj: http://portal.pasivnidomy.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů