Pátek, 19. dubna 2024

Členové Komise pro životní prostředí navštívili průzkumný vrt v Litoměřicích

Členové Komise pro životní prostředí navštívili průzkumný vrt v Litoměřicích

Předseda Komise pro životní prostředí Ing. Petr Máška a člen komise Ing. Jiří Wawrečka navštívili v minulých dnech průzkumný vrt v Litoměřicích u příležitosti úspěšného ukončení první fáze přípravy realizace technologie suchého zemského tepla.Cílem průzkumného vrtu bylo ověřit využitelnou teplotu (dosažení teploty minimálně 60 st. C) a kvalitu podloží. Průzkumný vrt dosáhl hloubky 2 111 m a teplotu 64 st.C, čímž bylo dosaženo cílových parametrů. V dalších fázích bude následovat projektová příprava, výběrové řízení a vlastní realizace technologie, kde mají být realizovány 3 vrty do hloubky 4,5 - 5 km při dosažené teplotě 180- 200 st.C. Princip technologie suchého zemského tepla je založen na vhánění vody do centrálního vrtu a čerpání páry pomocí dalších dvou vrtů, což umožní výrobu elektrické energie a  tepla. Teplem má být zásobeno celé město Litoměřice.

Cílem je dosáhnout lepších ekonomických parametrů při výrobě tepla pro obyvatelstvo (v současné době se předpokládá cena cca 120 Kč/GJ). Návratnost investic se předpokládá cca do 10 let. Tyto informace poskytnul  hlavní řešitel projektu Litoměřice Ing. Vlastimil Myslil, CSc.

Pokud realizace této technologie bude úspěšná, protože se jedná o první aplikaci této technologie v České republice, přičemž v zahraničí je využívána úspěšně již řadu let, tak je to jedno z možných řešení energetické situace i pro Českou Lípu.

http://www.i-noviny.cz

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů