Pátek, 29. března 2024

Ruzyně omezí noční provoz kvůli stížnostem na hluk

Ruzyně omezí noční provoz kvůli stížnostem na hluk

Lidé v okolí Letiště Praha by měli mít od jara příštího roku klidnější spaní, než dosud. Kvůli velkým stížnostem na hluk omezí Letiště Praha noční provoz přes hustě obydlená území.

"Situace se stává neúnosnou. Není dále možné tolerovat stav, kdy víc jak sto dvacet tisíc obyvatel Prahy 6, Prahy 17 - Řepí, ale i Kladna a dalších přilehlých měst a obcí se v noci nemá šanci pořádně vyspat - letadla jim vzlétají a přistávají přímo nad hlavou,“ říká starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.
"Ještě nikdy v minulosti nebyly radnice tolik zaplaveny stížnostmi obyvatel jako nyní,“ podotkl kladenský primátor Dan Jiránek.

Letiště muselo zavřít hlavní dráhu kvůli jejím opravám, letos už podruhé. Dopad na obyvatele je ale větší než na jaře. V letních měsících je provoz mnohem větší. I v nočních hodinách kvůli charterovým letům.
Starostové s vedením Letiště ve čtvrtek jednali několik hodin. Nakonec se dohodli na tom, že nejpozději od nového letního letového řádu (od 1.4. 2007) dojde k zásadnímu omezení nočních letů na dráze 13/31.
"Mezi půlnocí a pátou hodinou ranní bude navíc noční provoz na této dráze zcela vyloučen,“ doplnil Chalupa.

Dosud Ruzyně doplácí na neexistenci paralelní dráhy. Její stavba je ale stále v nedohlednu.
"Pokud se podaří vybudovat novou dráhu, používání dráhy přes hustě obydlená územní klesne na minimum,“ tvrdí generální ředitel Letiště Praha Miroslav Dvořák. Podle odhadů letiště by nová dráha mohla být uvedena do provozu kolem roku 2013.

Zdroj: http://www.kladno.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů