Pátek, 19. dubna 2024

Tuny léků skončily ve spalovně

Tuny léků skončily ve spalovně
Na 13,6 tuny nepoužitých léčiv, které pacienti z Vysočiny loni vrátili do lékáren, skončilo ve spalovně. Jejich likvidaci zaplatil stát. Další tuny medikamentů lidé vyhazují do popelnic a na skládkách odpadů ohrožují životní prostředí. „Počet vyhozených léků se navzdory zvyšujícím se příplatkům za ně nesnižuje. Před dvěma roky lidé v kraji odevzdali zhruba sedm tun léků,“ řekla mluvčí kraje Jitka Svatošová.

Lékárny mají desátým rokem povinnost léky od lidí převzít. Na základě výběrového řízení svoz na Vysočině organizuje čtyřikrát do roka firma A. S. A. Dačice, která léky vozí do spalovny prostějovské Megawasteekoterm. Ve druhém čtvrtletí stát prostřednictvím kraje za likvidaci zaplatil 73.443 korun.

Podle lékárníků se nedá s určitostí říci, zda se s léky plýtvá. Značné procento nepoužitých léků totiž do kontejnerů přinesou například pozůstalí. Právě staří lidé používají několik druhů léků. Kvůli obavám, aby jim léky na srdce či cukrovku vystačily do příští kontroly u lékaře, si vytvářejí zásoby. Dalším problémem je i velikost vyráběného balení daného léku na trhu. Lékař musí pacientovi předepsat několik druhů léků a každé z nich má jiné balení.

Nepoužité léky se nemohou znovu využít kvůli bezpečnostním rizikům, například způsobu skladování léčiv v domácnostech.

http://www.i-vysocina.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů