Čtvrtek, 28. března 2024

Hasiči zlikvidovali požár odpadů v Dolní Řasnici

Hasiči zlikvidovali požár odpadů v Dolní Řasnici
Dolní Řasnice (Liberecko) - Hasiči předpokládají, že práce na místě požáru skončí do večera. "Potřebujeme se dostat mezi odpady, abychom zjistili, jestli tam nejsou skrytá ohniska požáru," uvedl operační důstojník. Hasiči kvůli hustému dýmu zasahovali v dýchacích přístrojích. Dva z nich utrpěli lehká zranění, jeden si vymkl kotník a druhému se dostal pod ochranný oblek roztavený asfalt ze střechy. Po 02:30 se zřítila štítová zeď hořící budovy na kolový nakladač a bagr se lžící, které vyvážely hořící balíky odpadů ven. Bagr sutiny poškodily a vyřadily ho z provozu.

video: Likvidace požáru v Dolní Řasnici je u konce

Policisté i starosta Dolní Řasnice Robert Wildner mají podezření, že požár byl založen úmyslně. Škoda zatím není vyčíslena. Hasiči zasahovali v bývalém zemědělském podniku v Dolní Řasnici i letos v květnu, kdy s požárem bojovali čtyři dny. V sousedním skladu shořelo na 800 tun slisovaného odpadu. Majitel odpadů tehdy dostal od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu mezi půl milionem až jedním milionem korun. Zatím ale není pravomocná, odvolal se proti ní k ministerstvu životního prostředí. Budovy, kde odpady skladuje, si pronajal.

"Nyní mu hrozí další pokuta až jeden milion korun za špatně zabezpečené odpady," upozornila ředitelka ČIŽP v Libereckém kraji Hana Kolářová. V Dolní Řasnici podle ní hořel především starý textil s drobnou příměsí petlahví a dalšího komunálního odpadu, který byl do Česka dovezen k dalšímu zpracování z Německa. Dým se škodlivými zplodinami zamořoval okolí, mířil však mimo obec s 500 obyvateli a neohrožoval je.

Na skládku v Dolní Řasnici upozornili obyvatelé již v roce 2005. Do České republiky byl podle inspekce životního prostředí dovezen k dalšímu zpracování, už dva roky ale ve skladech bývalého zemědělského podniku leží a nic se s ním neděje. Současný majitel odpad koupil od dovozce, podle inspekce proto není možné vymáhat po Německu, aby se o jeho likvidaci postaralo, jako tomu bylo v jiných případech.

Vedle ještě nezničeného odpadu v areálu zůstaly i ohořelé zbytky pod květnovém požáru a nyní k nim přibyly další. "Tento odpad už nelze využít a musí se vyvézt na skládku," řekla Kolářová. Odklízení odpadu bude podle ní možná dražší než další pokuta. Pokud ho neodstraní majitel, bude to podle ní muset udělat stát a náklady na něm později vymáhat, dodala Kolářová. Starosta Wildner se ale obává, že likvidace skládky zůstane na bedrech obce. Náklady na likvidaci se podle něho odhadují na zhruba 1,5 milionu korun, což odpovídá třetině rožního rozpočtu obce.

Nelegální skládky německého odpadu objevili inspektoři životního prostředí také v dalších obcích Frýdlantského výběžku - v Bulovce - Arnolticích, Černousích - Boleslavi a ve Frýdlantu. Po upozornění obyvatel našli v regionu celkem 3062 tun plastů a 5375 tun textilu většinou v soukromých skladech v bývalých zemědělských areálech.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů