Pátek, 29. března 2024

Príroda zabije viac ľudí ako vojny

Príroda zabije viac ľudí ako vojny

Prírodné katastrofy sú deštruktívnejšie než vojny a pokiaľ nepríde k drastickým zmenám, bude sa táto situácia iba zhoršovať. Oznámil to bývalý humanitárny koordinátor Organizácie spojených národov Jan Egeland. "V súčasnosti je sedemkrát viac ľudí postihnutých prírodnými katastrofami než vojnou. Tieto katastrofy ničia životy ľudí na celom svete a súdiac podľa vývoja klimatických zmien, bude sa to iba zhoršovať," povedal.

"Dochádza ku globálnemu otepľovaniu. To nie je vyhrážka. Deje sa to v súčasnosti a najviac sú postihovaní chudobní ľudia v Afrike. Tam, kde boli predtým suchá, bude ešte väčšie sucho. Tam, kde boli predtým záplavy, bude záplav viac a budú silnejšie," dodal Egeland. Zároveň pripomenul, že ak sa ľudstvo chce vyhnúť prírodným katastrofám, musí drasticky zmeniť svoj životný štýl.

Prednášajúc v hotelovej konferenčnej miestnosti s klimatizáciou nastavenou na 18 °C Egeland vyhlásil, že hotely budú musieť v lete používať klimatizáciu menej. Na druhej strane v chladných krajinách sa bude musieť menej kúriť a zmeny musia nastať aj v medzinárodnej doprave. Emisie oxidu uhličitého totiž podľa Egelanda najviac prispievajú k skleníkovému efektu, ktorý spôsobuje, že sa Zem otepľuje. Podľa správy OSN, v dôsledku skleníkového efektu, zmeny zrážok, silnejších búrok a vyššiemu riziku záplav a suchôt bude miliardám ľudí hroziť nedostatok pitnej vody.

SITA
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů