Sobota, 20. dubna 2024

Nové díly ekologického cyklu České televize Kam s nimi

Nové díly ekologického cyklu České televize Kam s nimi
Nové díly ekologického cyklu Kam s nimi o způsobu nakládaní s elektroodpadem uvede Česká televize od 4. září vždy v úterý na ČT2 od 16.35 hod. Pětidílný seriál režiséra Alana Lederera volně navazuje na již uvedenou první řadu cyklu Kam s nimi, věnovanou třídění domácího odpadu. Byl natočen v koprodukci České televize a neziskových kolektivních systémů ELEKTROWIN, a. s., ASEKOL, s.r.o., a EKOLAMP, s.r.o., které za výrobce elektrospotřebičů plní povinnost postarat se o veškerá elektrozařízení, která byla uvedena na trh před rokem 2005.

Zpětný odběr elektrospotřebičů se zatím ještě nestal běžnou součástí našich životů. Dokazuje to výzkum kolektivních systémů ASEKOL, ELEKTROWIN a EKOLAMP zabývajících se zpětným odběrem vyřazených elektrospotřebičů. Výzkum, který byl realizován loni v srpnu a září na reprezentativním vzorku 717 domácností z celého území ČR, ukázal, že v popelnici skončí například 72 % zářivek, 59 % svítidel a téměř polovina fénů a kulem.

A proč je zpětný odběr elektrospotřebičů tak důležitý? „Jak jsem se při přípravě scénáře dověděla, elektrické spotřebiče často obsahují látky, které mohou být nebezpečné pro lidské zdraví nebo životní prostředí. To je jeden důvod. Druhý, neméně důležitý je, že obsahují materiály, které se dají znovu využít. Přesto velká většina elektrospotřebičů končí v popelnicích. My jsme se snažili zajímavým a neotřelým způsobem na problém podívat a tak vznikla myšlenka připravit pokračování pořadu Kam s nimi,“ vysvětluje scenáristka a moderátorka seriálu Martina Vrbová.

Více informací: www.ceskatelevize.cz

Zdroj: Martin Krafl, tiskový mluvčí ČT
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů