Čtvrtek, 18. dubna 2024

Zákon o ekodizajne stanoví požiadavky na ekologické projektovanie výrobkov

Zákon o ekodizajne stanoví požiadavky na ekologické projektovanie výrobkov
Bratislava (TASR) - Vláda SR by mala stanoviť požiadavky na ekologické projektovanie výrobkov, ktoré využívajú energiu. Na programe rokovania v stredu má byť totiž návrh zákona o ekologickom projektovaní predložený Ministerstvom hospodárstva (MH) SR. Jeho cieľom je zabezpečiť voľný pohyb týchto výrobkov v rámci vnútorného trhu.

Pred uvedením výrobku na trh bude výrobca povinný umiestniť na výrobok označenie CE, teda značku zhody ako dôkaz, že daný výrobok je v súlade s požiadavkami EÚ. Ak je výrobok určený priamemu užívateľovi, výrobca alebo jeho splnomocnenec bude povinný poskytnúť informácie, ktoré by mohli ovplyvňovať spôsob zaobchádzania, používania alebo recyklácie výrobkov inými osobami v štátnom jazyku.

Tzv. zákon o ekodizajne sa nebude vzťahovať na osobné a nákladné dopravné prostriedky. Dozor nad dodržiavaním povinností výrobcu alebo jeho splnomocnenca bude vykonávať Slovenská obchodná inšpekcia (SOI). Slovenská republika touto právnou normou transponuje smernicu Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie. Platiť by mal od 1. januára 2008.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů