Čtvrtek, 28. března 2024

Ministr životního prostředí otrávil vzduch

Ministr životního prostředí otrávil vzduch
Německý ministr životního prostředí Sigmar Gabriel, který proslul zejména nekompromisní kritikou zemí, které odmítají přijmout ekologické závazky, najednou musí pracně vysvětlovat vlastní pochybení.

Čtený list Bild am Sonntag citoval údaje z ministerstva obrany, podle kterých si ministr Gabriel liboval v nákladných cestách vládními letadly - jen málo šetrnými k životnímu prostředí - více než kterýkoli z jeho kolegů. "Jak ministr životního prostředí otravuje ovzduší," zněl titulek článku, který ocitoval překvapivé údaje.

Ministr využil vládní letadlo či helikoptéru jen za prvních šest měsíců letošního roku celkem k 425 letům. Většina těchto letů hostila početnou politickou reprezentaci. V 34 případech ovšem letěli nejvýše dva lidé.

Nejčastěji létal Sigmar Gabriel z domovského Hannoveru v Dolním Sasku, kde působil dlouhá léta jako zemský premiér. Jeho mluvčí uvedl, že ministr používal letadla pouze v krajních případech, jinak by údajně nemohl stihnout velmi důležitá jednání.

Mnoho Němců to ale nepokládá za věrohodné vysvětlení.

Sigmar Gabriel a jeho ministerstvo se dlouhodobě staví do role průkopníka v omezování škodlivin do ovzduší. Přemlouvá k přísnějším závazkům partnery v Evropské unii i ve skupině vyspělých průmyslových zemí G8.

Navíc je jedním z nejhlasitějších obhájců rozhodnutí minulé vlády Gerharda Schrödera uzavřít do roku 2021 jaderné elektrárny.

Nynější koalice plán nezvrátila, křesťanští demokraté Angely Merkelové ale naléhají na změnu tohoto rozhodnutí, které odmítají i podnikatelé. Gabriela označují za "ekologického levičáka". Vyčítají mu, že jeho politika žene vzhůru náklady na výrobu elektřiny a ohrožuje pracovní místa v zemi.

"Politice kabinetu chybí vyváženost, rozum i realismus," prohlásil Wulf Bernotat, šéf energetické skupiny E.ON. "Pokud jde Gabrielovi opravdu o ochranu klimatu, pak by bylo logické prodloužení životnosti jaderných elektráren."

Kabinet ale plány měnit nehodlá. Politici argumentují zájmy obyvatel. "Jaderná technologie je nebezpečná tím, že selhání techniky či pochybení lidí může způsobit katastrofu," říká i Gitta Trauernichtová, ministryně vlády ve Šlesvicku-Holštýnsku. V centru kritiky jsou i plány vlády snížit do roku 2020 emise oxidu uhličitého o 36 procent v porovnání s rokem 1990.

Tento cíl překračuje i mezinárodní závazky země. Průmyslníci to pokládají za nerealistické. I mnozí odborníci označují vládní plány za nekonzistentní: kancléřka Merkelová totiž jedním dechem slíbila investice do nových tepelných elektráren, které emise zvýší.

Ministr Gabriel je ale přesvědčen, že postupuje správným směrem. Jeho plány ale nebudou levné: počítá se s tím, že výdaje na ochranu klimatu se zvýší z 800 milionů na 2,6 miliardy eur ročně.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů