Pátek, 29. března 2024

Výstava masožravých rostlin v Botanické zahradě PF UK v Praze

Původní botanická zahrada byla vybudována v místech jezuitské zahrady na levém břehu Vltavy v blízkosti Jiráskova mostu v roce 1775
Výstava masožravých rostlin v Botanické zahradě PF UK v Praze
Stručně z historie zahrady.
Původní botanická zahrada byla vybudována v místech jezuitské zahrady na levém břehu Vltavy v blízkosti Jiráskova mostu v roce 1775. Část dnešních Dienzenhoferových sadů. Po povodních v září roku 1890, kdy zahrada vážně utrpěla, univerzita rozhodla o jejím přemístění na dnešní místo "Pod Slupskou strání". Pozemek byl odkoupen od Společnosti pro zvelebování zahrad, která zde působila od roku 1846 a vystavěla zde již první skleníky. V této době byla univerzita rozdělena na českou a německou. Česká vlastnila skleníky ve spodní části zahrady a německá vystavěla v roce 1900 nové technické skleníky. Tyto německé skleníky vydržely až do bombardování v roce 1945 a již nebyly obnoveny. České byly poškozeny méně a do roku 1949 byla dokončena přestavba. Zub času si vyžádal rekonstrukci skleníků v letech 1996 - 1999, při zachování původních dispozic a objemů.




Současná zahrada leží na rozloze zhruba 3,5ha a stojí za to si ji projít celou.


Platan javorolistý

Najdeme zde mnoho zajímavých zákoutí a pozoruhodných jedinečných exemplářů vzrostlých stromů. Třeba unikátní Jinan dvoulaločný Ginkgo biloba cv. Praga ve stáří 130 let.


Jinan dvoulaločný

Staré exempláře cykasů. Mohutný Platan javorolistý, Araucarii chilskou. Perlou je i 100 let udržovaná kolekce Středoevropské květeny.


Araucaria chilská


Přeslička největší


Katalpa trubačovitá
Stojí za to i občas pohlédnout vzhůru.
"Zdvihni hlavu, poutníku!"

Tradicí se již stává výstava masožravých rostlin pořádaná společností DARWINIANA a nachází si své věrné návštěvníky, kteří ji již čtvrtým rokem pravidelně navštěvují.

V minulých letech, kdy převládaly trsy Sarracenií, je patrná i rozšířená expozice láčkovek, hezký soubor trpasličích rosnatek a pomalu se rozšiřující kolekce rosnatek, ze kterých mohu jmenovat kvetoucí Droseru peltatu, Droseru snyderii, Droseru citifloru, Droseru hartmeyerorum i se svými žlutými tělísky, kvetoucí petiolarisky. Chybí snad jen D. falkoneri, na tu si musíme ještě rok počkat.


Drosera peltata


Drosera hartmeyerorum


Trpasličí rosnatky


láčkovky


Pohled od vstupu do expozice


Nepřehlédnutelné vzrostlé darlingtonie


Mnoho různých kultivarů mucholapek

Souběžně s výstavou masožravých rostlin probíhá i výstava exotického ptactva a výstava bonsají. Stojí za to, si vyčlenit trochu více času a projít si zahradu celou. Je to oáza klidu a pohody, která mě každým rokem překvapí a upoutá něčím novým.

05. 09. 2007
Michal Kouba

http://www.darwiniana.cz/chramst/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů