Pátek, 29. března 2024

Obliba pojištění proti přírodním pohromám roste

Obliba pojištění proti přírodním pohromám roste
Silný vítr způsobil od středečního večera škody na mnoha místech ČR. V Krkonoších dosahoval síly orkánu a stejně jako v Jeseníkách lámal stromy a ničil sloupy elektrického vedení. Pro Olomoucký a Moravskoslezský kraj vyhlásil Český meteorologický ústav varování před povodněmi. Podobný scénář jako v posledních dnech se opakuje čím dál častěji. I když se v ČR pojišťuje větší množství lidí než v okolních státech, stále ještě zůstává po živelných pohromách mnoho lidí odkázaných na charitu a pomoc státu.

video: ČR ohrožují stále častěji přírodní katastrofy

Jednoznačně nejvážnější přírodní katastrofu představovala povodeň v roce 2002. Tehdy vyplatily pojišťovny na pojistných událostech náhrady ve výši 35 miliard korun. Výsledná částka byla podle Michaela Neuwirtha, předsedy sekce neživotních pojištění České asociace pojišťoven, mnohem vyšší než v okolních státech: "U nás totiž pojištění kryla zhruba polovinu škod. Pro srovnání v Rakousku a Německu, které v té době postihla ta samá povodeň, ten poměr pojistných událostí představoval asi jenom 12 nebo 15 procent." Pojištění proti povodním je v těchto zemích totiž finančně mnohem hůře dostupné, a tedy méně rozšířené.

V Česku způsobil vysoký objem výplat po povodních rovněž zvýšení pojistného. Pojišťovací ústavy dokonce vypracovaly mapu oblastí, kde je riziko velké vody vyšší. V těchto oblastech pak zaplatí lidé za zabezpečení svých nemovitostí větší sumu.

I když povodně představují pro obyvatele České republiky největší nebezpečí, ozývají se v posledních letech stále častěji další živly. Lednový orkán Kyrill dokázal, že je potřeba počítat se silnými vichřicemi. Velké škody napáchala během loňské zimy také tíha sněhu. Občané České republiky si tato rizika uvědomují a stále ve větší míře se proti nim pojišťují. Hodnota uzavřeného neživotního pojištění vzrostla v roce 2006 o 3,08 procent na 44,9 miliard korun.

Zdroj:Česká televize
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů